Woonblad

- 29 November 2018 door Edwin Timmers -

Mijn bouwcollega werd benaderd om te adverteren in een poepie-sjiek glossy woonblad. Begin dit jaar realiseerde hij, met mijn hulp, een gevlinderde betonvloer in een joekel van een bungalow. Zijn klant was zeer tevreden en stuurde een paar foto's van het resultaat naar het woonblad.
Of mijn collega in het blad gaat adverteren is nog geen uitgemaakte zaak. We wachten af. Op het dashboard van zijn auto lag wel alvast een exemplaar van het blad. We reden vanuit Brabant naar een karwei diep in de Randstad, dus om de reistijd te doden nam ik de dikke pil ter hand.

Honderden pagina’s lang luxe en stijlvolle interieurs. Veel rechte hoeken, prachtige combinaties van hout, zwart staal en pleisterwerk. Dure interieurs, alles tot in de puntjes afgewerkt. Al bladerende voelde ik me steeds meer een boerenpummel die rond mag kijken in een onbereikbare droomwereld. Ik voelde me een nietige prutser, niet in staat groot geld te maken. Het getoonde begon me tegen staan, maar dat had weer een andere reden.

Sommige interieurs zijn ongastvrij ondanks hun schoonheid. Op een afstand vergaap je jezelf eraan en als je erin rondstapt ben je bang om iets aan te raken. Sommige interieurs stralen weliswaar een weldadige rust uit, maar zijn zo strak en kil dat je geneigd bent je winterjas aan te trekken zo gauw je de ruimtes betreedt. Na enig nadenken wist ik wat ik miste.

Interieurs hebben levenslust nodig, levenslust en speelsheid. Althans, zo denk ik erover. Speelsheid nodigt uit, maar wat is het eigenlijk? Een gastvrij interieur knipoogt, lonkt en verleidt. Kleuraccenten die inspireren tot het zingen van een liedje of het maken van een vreugdedansje. Ik bladerde het blad nogmaals vluchtig door en besefte dat de verleidelijke knipoog van de Tribe-interieurs geheel ontbrak. De familiaire warmte van ongemoeid hout, het kleurenpalet dat doorklinkt in een overenthousiaste kinderstem. Vormen die het veelzijdige karakter van haar bewoners weerspiegelen. Een huis dat voelt als thuis.
terug

warmte

van

ongemoeid

hout