Worst

- 02 July 2018 door Edwin Timmers -

"Vrijdagavond heb ik geen tijd, want dan heb ik een barbecue." Dit berichtje, feitelijk een excuus, ontving ik vandaag. Een begrijpelijk excuus natuurlijk, hoewel mijn alternatief, barhangen tot blackout, eigenlijk niet te versmaden is. Barbecue vergelijk ik graag met voetbal: het ruikt lekker, maar eerlijk gezegd is er niks aan. Desondanks begrijp ik dat het gloeiende houtskool het centrum voor een gezellig samenzijn kan zijn. Hoe jammer dus dat ze mij er niet bij vragen. Ze vallen zich er bovendien geen buil aan, aangezien ik geen vlees eet.


Al voordat ik in februari stopte met vleeseten, kon ik de barbecue niet op waarde schatten. Jaren geleden vermoeide een kerel me met een ellenlange uiteenzetting over hoe je vlees het beste boven de kolen kon bereiden. Ik ga nog liever naar de kerk, dacht ik, want daar duren rituelen stukken korter; dan heb je nog iets aan je dag. Ik eet trouwens geen vlees meer omdat ik denk dat ik zonder kan. Kaas kan ik maar moeilijk missen, vlees mis ik niet. Okay, okay, een sappige worst is een krachtige verleider. Ik durf echter te beweren dat het volgen van elke verleiding op termijn weinig goeds brengt. Of klink ik dan als een priester?

Onlangs liep ik door Madrid en passeerde een paleis met wel duizend kamers voor de koning (of zijn hond). Wat een zotte bedoening: wie heeft er nou duizend kamers nodig? Welk steekje zit er los in het hoofd van de heerser die zoveel kamers denkt te kunnen bewonen? Zou die vorst dagelijks ook enkele kilo’s worst zijn strottenhoofd inschuiven, gewoon, omdat het kan, vanwege de rek in zijn financiën? Kortom, ik denk dat ik vlees niet nodig heb, ik denk dat ik zonder kan. Waar ik helaas niet zonder kan, is een gezellig samenzijn. Barhangen tot blackout in je eentje is tenslotte bar saai. Dus waagde ik maar een reactie op het bericht van mijn vriend die vrijdagavond aanstaande geen tijd heeft vanwege BBQ-verplichtingen: “Een barbecue? Prima hoor, je zult mij niets van het rooster zien gappen. Mag ik dan ook komen?”

terug

niets

van het

rooster

gappen