Zaken doen met geluk

- 08 June 2016 door Edwin Timmers -

Hoe vaak ik in het verleden hoorde dat alleen het resultaat telde? Ik weet het echt niet, te vaak waarschijnlijk. We komen dan ook uit een lange periode waarin een soort idiote redenering heerste van mensen die genoegen namen, met alleen dat ene aspect. Resultaat! Winst, een volle bak tijdens een opening, complimenten van bezoekers, rijen voor de deur. Hoe je dit voor mekaar kreeg, dat deed er niet toe, het resultaat was datgene wat telde, en daar werd je op afgerekend.
Natuurlijk wil je als ondernemer ook vandaag de dag graag goeie resultaten boeken, maar inmiddels is de weg die je ervoor moet bewandelen net zo belangrijk geworden als dat resultaat. De reis ernaar toe dus, hoe zorg je ervoor dat jij en je werknemers met plezier aan het werk zijn? Is geluk een factor in je onderneming? Ga voor jezelf eens na of jij en je mensen echt lol hebben in hetgeen je doet? Moet je er te lang over nadenken, dan wordt het misschien tijd om de dingen anders aan te pakken, dan wordt het tijd voor wat meer geluk.

Zweverig verhaal hoor ik je denken. Nou dat valt mee hoor. Het is maar of je bereidt bent om dingen vanuit een ander perspectief te zien. En of je het nou geluk, of lekker werken noemt, het komt allebei op hetzelfde neer. Sterker nog, als je vandaag lekker hebt gewerkt heb je waarschijnlijk betere resultaten geboekt dan wanneer je de hele dag hebt staan balen. Geluk is dus helemaal zo gek nog niet, niet voor je werknemers, maar ook niet voor jou. Daarom leidt geluk bewezen naar meer winstgevende ondernemingen.

Om die reden is het belangrijk om de uitdaging te blijven zoeken. Je kunt natuurlijk best een poosje op de automatische piloot draaien, geeft ook helemaal niks, maar waak voor sleur. Sleur is killing in elke onderneming. Als je dag in dag uit hetzelfde moet doen, dan wordt zelfs het spannendste recept oersaai. Heb je een restaurant, wissel dan bijvoorbeeld met regelmaat van menukaart. Zorg dat je interieur up-to-date is en probeer hierin ook vernieuwend te blijven. Sleur is namelijk ook dat lampje dat al anderhalf jaar zonder kapje aan de muur hangt! Word wakker en waak voor sleur!

Naast variatie zit geluk vooral in gezien worden, laat daarom je mensen gerust meepraten over besluiten die je in je onderneming wilt nemen. Trek er eens een middagje op uit om te brainstormen over zaken die het bedrijf aangaan. Zij die op de werkvloer staan, komen vaak met verrassende ideeën die jij nog niet voorzien had. Zo sla je twee vliegen in 1 klap. Een gelukkige werknemer en een goed idee, voor de prijs van 1. Bovendien is het hartstikke leuk om jezelf en je mensen even wat inspiratie buiten de deur op te doen. Stap even uit je comfort-zone en breng zo de passie in je bedrijf terug. Veel geluk.
terug

De reis ernaar toe