Zo kom je beslagen ten ijs

- 17 May 2016 door Edwin Timmers -

Vandaag was ik een notitie aan het schrijven voor een nieuwe klant waarin ik de manier beschreef waarop wij met ons bedrijf een interieur project benaderen. We beginnen altijd bij het begin, het idee. Dit klinkt misschien logisch, maar als ontwerper kom ik in met name horeca bedrijven nogal wat aan ad-hok beslissingen tegen waaruit blijkt dat er zonder enig plan is gestart met verbouwen. En geloof me, dan gaat het fout! Ik adviseer dan ook altijd om eerst te investeren in een goed idee. Met een goed uitgewerkt plan weet je namelijk waar je aan toe bent en waar naar toe gaat. Zo bescherm je jezelf tegen deze ad-hok besluiten en verkeerde beslissingen zoals impuls aankopen.
Het is bijvoorbeeld heel verleidelijk om in te gaan op een scherpe aanbieding van nieuwe stoelen. Ze zijn in bulk geproduceerd, zitten vaak prima en zijn prijstechnisch zeer interessant. Dat je doodgegooid wordt met dit model stoelen kan echter door de scherpe prijs niet worden goedgemaakt. Laat je dan ook niet verleiden door aanbiedingen van dit kaliber, je krijgt er altijd spijt van. Dit geld ook voor de keuze van interieur-bouwer. Standaard tekeningen uit een 3-d computer programma zijn meer dan eens een drama.

Zo was ik laatst bij een restaurant bedrijf voor een interieur make-over waar het er sterk op leek dat er nooit een echt goed plan was gemaakt. De eigenaars hadden destijds voor 'save-play' gekozen en zodoende alles roomwit gemaakt. De meubels waren ronduit saai, de materialen weinig uitdagend en dat vonden de gasten blijkbaar ook, in 5 jaar 5 andere eigenaars is niet bepaald geen luxe. Ik heb met klem geadviseerd om ditmaal met een goed plan te starten, het geeft houvast en zorgt dat de neuzen dezelfde richting uit komen staan.

Het is niet altijd eenvoudig om de goeie keuzes te maken, maar als je beslagen ten ijs wilt komen is het een kwestie van logisch nadenken. Je bouwt bijvoorbeeld geen huis zonder een goed idee en tekeningen van de architect. Zou je dan wel starten met het verbouwen van je zaak zonder een goed plan? Ik niet, maar goed ik ben degene die zelf met de ideeën komt en ze tekent, dus da's gemakkelijk praten misschien. Maar draai het dan om, ik zou bijvoorbeeld nooit een prutser mijn idee laten uitvoeren, zo wil een goeie interieur of meubelmaker op zijn beurt nooit een knutselaar worden. Toch?

Als je dus beslagen ten ijs wilt komen investeer dan in een goed idee. In wat voor branche je ook werkzaam bent, horeca, retail of kantoor, een uitgewerkt plan kun je vasthouden. Je kunt er andere mensen, je personeel, vrienden en ook de bank enthousiast mee maken. Zo kies je bewust voor een ingeslagen weg en hoef je niet halverwege te keren. Als ik je kan helpen, bel me gerust. We hebben het druk, maar ik vind vast een gaatje voor een vrijblijvend gesprek. Dit is mijn nummer; 073-5325216
terug

goeie keuzes