20160113-blog-horeca-interieur-fotomomenten.jpg
`t is echt een vak!
- 24 januari 2017 -
Gisteren werd Floortje Dessing door het Broadcast Magazine uitgeroepen tot omroepvrouw van het jaar 2016, terecht wat mij betreft. De programma's die ze maakt, met name de serie 'Floortje naar het einde van de wereld', zijn als kijker fantastisch om te zien en aan Floortjes hand mee te beleven. Vandaag zat Floortje bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel en werd er even teruggekeken op haar carrière. Op een goed moment hoorde ik haar zeggen dat ze al aan het begin van haar loopbaan besefte dat reisverslagen maken op de manier zoals zij het deed en doet echt een vak blijkt te zijn. Juist deze opmerking triggerde me om mijn blog vandaag over te schrijven.

Wat je ook doet, in welke business je ook actief bent, als je iets met overgave doet en je weet er je centjes mee te verdienen, dan mag je dat gewoon een vak noemen. Sommige beroepen, mijn eigen vak meegerekend, vallen in een categorie waarvan nogal wat mensen denken; Oh, doet ie dat zo, da kan ik ook wel, toch? Nu is mijn werk als interieur architect misschien niet helemaal het juist voorbeeld, maar op het moment dat ik of met een gek idee, een kleur of materiaaladvies op de proppen kom, dan ziet het er voor een leek vaak simpeler uit dan dat het is.

Zo heeft het horeca vak ook zo zijn valkuilen. Als er iets gemakkelijk lijkt 'vanaf de verkeerde zijde van de bar', dan is het wel werken of ondernemen in de horeca. Lekker uit eten gaan, een borrel, een goed glas wijn, of ambachtelijk gezette koffie drinken, is echt iets anders dan een goed geoliede horeca onderneming runnen. Je kunt dus absoluut spreken van een echt vak. Goeie horeca ondernemers zijn stuk voor stuk gepassioneerde vaklieden die bovendien niet te beroerd zijn om echt hun handen uit de mouwen te steken.

Het is hard werken in de horeca, maar als je de slag te pakken hebt is het fantastisch om te doen. Je bent als ondernemer manager, kok, gastheer of gastvrouw, communicatiespecialist, social media expert, interieur ontwerper en uitsmijter en kastelein in een. Als je een beetje lef hebt en je durft buiten de gebaande paden te gaan, dan blijft het horeca vak je uitdagingen bieden. Vandaag de dag is horeca weer een echt vak, net zoals vroeger en niet zoals een poos lang de horeca het afvoerputje leek van alles wat de arbeidsmarkt uitkotste. Godzijdank hebben we die tijd achter ons gelaten.

Overigens ging ik in die bewuste tijd aan de slag als zelfstandig ondernemer. Ik startte zo'n 25 jaar geleden met Tribe. Mijn bedrijf specialiseerde zich in het bedenken en uitvoeren van bijzondere horeca interieurs. Door schade en schande werd ik wijzer en ik stootte mijn neus meer dan eens aan het 'afvoerputje'. Toch liet ik me niet uit het veld slaan en wist Tribe als specialist in interieurs met beleving, in een mooie redelijk niche markt overeind te houden. Eigenwijs ons eigen ding doen werd ons handelsmerk maar het duurde jaren voordat ik mijn werk echt als vak zou gaan zien. Vriend en collega Ron Castelijns wees me er enkele jaren geleden dan ook terecht op.

Inmiddels weet ik hoe belangrijk die waardering van jezelf voor hetgeen je doet daadwerkelijk is. Noem het beestje bij zijn naam en maak van je passie je vak, of andersom, das me om het even. Raak je geïnspireerd of wordt je zomaar nieuwsgierig en voel je er wel wat voor om eens een uurtje te brainstormen. Neem dan vrijblijvend contact op voor een afspraak. Fijne avond.
Ieder
z'n
eigen
ding
menu