Potlood

Duurzaam Inrichten: Niks Geitenwollen Sokken!

- 22 January 2024 door John van Niftrik -

In de afgelopen jaren heeft duurzaamheid een indrukwekkende transformatie ondergaan. Wat ooit werd gezien als een niche voor geitenwollen sokken-dragers, is nu uitgegroeid tot een trend die mainstream bedrijven niet kunnen negeren. Duurzaam inrichten en ondernemen hebben hun stoffige imago afgeschud en zijn nu cruciale pijlers in de visie van toekomstgerichte organisaties. Een opvallende verschuiving in mentaliteit heeft plaatsgevonden, met de nieuwe generatie die niet alleen vraagt, maar eist dat bedrijven en overheden verantwoordelijkheid nemen voor hun ecologische voetafdruk.

Een voorbeeld van deze verandering is te zien bij technologiereus Apple, die zichzelf het ambitieuze doel heeft gesteld om in 2030 volledig klimaatneutraal te opereren. Deze beweging van een bedrijf met wereldwijde invloed is niet alleen symbolisch; het dient als een krachtige inspiratiebron voor andere ondernemingen om hun duurzaamheidsdoelen serieus te nemen. Het gaat niet langer alleen om ethiek, maar ook om zakelijke levensvatbaarheid en reputatie.

Een ander mooi voorbeeld van duurzaamheid op kleinere schaal is te vinden bij Tribe. Tribe is een betrekkelijk kleine onderneming, maar al meer dan dertig jaar toegewijd aan innovatieve ontwerpen, die hergebruik van materialen en grondstoffen mogelijk maken. De impact is meetbaar en zichtbaar in diverse succesvolle duurzame projecten, waaronder de SNS expertisecentra in Maastricht en Groningen, het inspirerende Upcyclecentrum in Almere, een knappe renovatie van het uit 1965 stammende theater Orpheus Apeldoorn en het fantastische strandpaviljoen Oost op Vlieland.

Wat Tribe onderscheidt, is niet alleen onze inzet voor duurzaamheid, maar juist ook het vermogen om dit te integreren in hoogwaardig design. Geen compromissen op esthetiek, maar eerder een samensmelting van functionaliteit en milieubewustzijn. Dit staat in schril contrast met het oude beeld van duurzaamheid, waarin men vaak dacht aan sobere, weinig aantrekkelijke ontwerpen. Bij Tribe bewijzen we het tegendeel.

De SNS expertisecentra zijn dan ook een uitstekend voorbeeld van hoe we bij Tribe duurzaamheid in de praktijk brengen. Hier is niet alleen gelet op energie-efficiëntie en hergebruik van materialen, maar ook op het creëren van een werkomgeving die het welzijn van de medewerkers bevordert en een laagdrempelige plek waar mensen met een hulpvraag zich welkom voelen. Dit laat zien dat duurzaamheid niet langer een opoffering is, maar eerder een investering in het creëren van gezonde, inspirerende en efficiënte ruimtes.

Het Upcyclecentrum in Almere is een ander iproject waar we bij Tribe trots op zijn. Hier is bijvoorbeeld het afval van het perron als grondstof gebruikt om het complete interieur vorm te geven. Het centrum is inmiddels een levendige gemeenschap waar mensen samenkomen om te leren, te creëren en bewustwording te vergroten over de mogelijkheden van hergebruik. Tribe heeft bewezen dat duurzaamheid niet alleen betrekking heeft op het verminderen van afval, maar ook op het stimuleren van gemeenschappen en het bevorderen van creativiteit.

Het duurzame interieur van Theater Orpheus in Apeldoorn, door Tribe volledig heringericht, ademt nieuw leven in het iconische gebouw uit 1965. Met een doordachte benadering heeft Tribe het theater volledig gestript en heropgebouwd, met respect voor de originele architectuur. Door gebruik te maken van materialen die vrijkwamen tijdens de sloop, creëerde Tribe niet alleen een eigentijds interieur, maar verminderde ook de ecologische impact. Het resultaat is een harmonieuze fusie van modern design en duurzaamheid, waar het verleden en de toekomst samenkomen in de culturele allure van Theater Orpheus.

Het strandpaviljoen Oost op Vlieland is eveneens een geweldig proejct in Tribe's duurzame portofolio. Hier is de natuurlijke schoonheid van het eiland geïntegreerd in het ontwerp, met materialen die het lokale ecosysteem respecteren. Dit paviljoen is niet alleen een plek om te genieten van de zeebries, maar ook een showcase van hoe architectuur en natuur in harmonie kunnen bestaan.

Duurzaam inrichten is om bovenstaande redenen verre van het geitenwollen sokken imago dat het ooit had. De nieuwe generatie eist duurzaamheid van bedrijven en overheden, en dit wordt niet langer gezien als een trend, maar als een noodzaak. Bij Tribe bewijzen we dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van esthetiek en functionaliteit. we laten zien dat het mogelijk is om hoogwaardige ontwerpen te creëren die niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de mensen die ze gebruiken. Als zelfs technologiereuzen zoals Apple zich serieus richten op klimaatneutraliteit, is het hoog tijd voor andere bedrijven om zich te laten inspireren en actie te ondernemen. Duurzaam inrichten is niet alleen de toekomst, het is het heden dat we moeten omarmen. Doe mee en neem gerust eens contact met me op voor een vrijblijvende afspraak 

terug

van

niche

naar

mainstream

Gratis E-book
Horeca Inspiratie

Horeca Inspiratie

In dit boek krijg je volop Tips & Tricks om van je bestaande interieur the Place to Be te maken. Het boek is rijk geillustreerd en bevat eveneens handige kleur en materiaaladviezen.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Duurzaam interieur Hergebruik Cradle To Cradle Inspiratie voor ondernemers Out of the box denken Circulair Circulair bouwen Circulaire interieurs dutch design terug