In een tijd waarin de aarde kreunt onder de last van overconsumptie en de gevolgen van een wegwerpmaatschappij, lijken we langzaam terug te keren naar de wijsheid van vroeger. Het idee van 'weggooien' wordt steeds meer beschouwd als een onnodige verspilling, en de moderne generaties omarmen met enthousiasme het concept van hergebruik en reparatie. Laten we eens stilstaan bij waarom het echt zonde is om iets zomaar weg te gooien, en waarom het voor ontwerpers een echte uitdaging is om circulair design te creëren.
In vroegere tijden, gedreven door schaarste en financiële beperkingen was zuinigheid een deugd die in elke huishouden werd omarmd. Niets ging verloren. Elk stukje voedsel, elke bouwsteen, elk kledingstuk werd zorgvuldig gebruikt en hergebruikt. Deze mentaliteit van zuinigheid lijkt ergens verloren te zijn gegaan in de welvaartsgolf die volgde na de tweede wereldoorlog. Maar nu, te midden van een groeiend bewustzijn over de impact van onze acties op het milieu, lijken we terug te keren naar die oude wijsheid.
De jongere generaties, met hun milieubewuste instelling, hebben hergebruik omarmd als het nieuwe normaal. Wat ooit geassocieerd werd met een geitenwollen sokken imago is nu een teken van verantwoordelijkheid en slimme keuzes. Het tijdperk van de wegwerpmaatschappij heeft zijn hoogtepunt bereikt en maakt plaats voor een tijdperk waarin duurzaamheid de sleutel is.
Of het nu gaat om het bouwen van huizen, het inrichten van interieurs, het kiezen van voedsel en drinken, of het plannen van werk en vrije tijd, duurzaamheid is het nieuwe kompas. Wat ooit als duurzaam wordt beschouwd, wordt niet langer als een extraatje gezien, maar eerder als een noodzaak. De generaties van morgen lijken te begrijpen dat ons welzijn nauw verbonden is met de gezondheid van de planeet.
Het woord 'duurzaam' zal in de toekomst mijns inziens dan ook niet langer een modewoord zijn, maar eerder een onmisbaar element van onze keuzes. Een signalering met 'niet-duurzaam', of 'met-grove-impact', 'ongezond' en 'dieronvriendelijk', zal waarschijnlijk net zo vanzelfsprekend worden als de waarschuwingslabels op sigarettenverpakkingen die ons al geruime tijd informeren over de gezondheidsrisico's.
Wij als ontwerpers staan daarom aan het begin van een creatieve revolutie, we worden gedwongen om nog veel meer dan nu het geval is, anders te denken. Het zal een echte uitdaging worden om volledig circulaire geboiuwen, interieurs en producten te ontwerpen. Items die door hun materiaalgebruik en uitmuntend design een leven lang meegaan en bovendien carbon neutraal worden vervaardigd. Deze creatieve revolutie belooft niet alleen een verschuiving naar duurzamer consumeren, maar het lijkt ook een periode te worden waarin we onszelf opnieuw uitvinden. Laten we samen streven naar een wereld waarin hergebruik en duurzaamheid niet alleen een keuze zijn, maar de enige logische weg naar een bloeiende toekomst. Een toekomst waarin elk meubelstuk, elk interieur, ieder product en elk stuk kleding een verhaal heeft dat nog niet ten einde hoeft te zijn.
Bij Tribe zien we onszelf graag als echte verandermakers, hergebruik en circulariteit zit inmiddels in ons dna verweven.
Wil je graag weten wat de ontwerpers van Tribe op dit vlaj voor jouw onderneming kunnen betekenen?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.