Potlood

De 10 Basisprincipes van Goed Design

- 15 February 2024 door John van Niftrik -

De Tijdloze Ervaring van designer Dieter Rams. 
In de wereld van design zijn er principes die niet alleen de tand des tijds doorstaan, maar ook dienen als de ruggengraat van innovatieve en effectieve ontwerpen. Deze 10 principes, die al in 1985 door Braun ontwerper Dieter Rams opgetekend werden, zijn inmiddels nauw verweven in het dna van de ontwerpers van Tribe. Dieter Rams, in zijn tijd en nog steeds, gezien als een van de meest invloedrijke industrieel ontwerpers. Vandaag de dag is de invloed van zijn principes nog duidelijk zichtbaar in bijvoorbeeld de producten van Apple. Jony Ive, de iconische Apple designer heeft er dan ook nooit een geheim van gemaakt, beïnvloed, of op zijn minst geïnspireerd te zijn door Rams ontwerpen. In deze blog gaan we iets dieper in op die 10 basisprincipes van goed design en hoe ze tot op de dag van vandaag van onschatbare waarde zijn voor ontwerpers wereldwijd.

1. Innovatief
Een goed ontwerp moet innovatief zijn. Het moet nieuwe ideeën en concepten introduceren die zowel functioneel als esthetisch vernieuwend zijn. Innovatie houdt niet alleen in dat we nieuwe technologieën gebruiken, maar ook dat we nieuwe manieren bedenken om aan de behoeften van gebruikers te voldoen.

2. Bruikbaar
De bruikbaarheid van een product staat centraal. Een goed ontwerp zorgt ervoor dat gebruikers het product gemakkelijk kunnen begrijpen en gebruiken zonder veel moeite. Gebruiksvriendelijkheid is essentieel voor een positieve gebruikerservaring en leidt tot tevredenheid en loyaliteit.

3. Esthetisch
Esthetiek speelt een cruciale rol in goed design. Een aantrekkelijk ontwerp trekt de aandacht en creëert een emotionele band met de gebruiker. Het gaat niet alleen om visuele aantrekkingskracht, maar ook om harmonie, balans en elegantie in het ontwerp.

4. Begrijpelijk
Een goed ontwerp maakt het product begrijpelijk. Gebruikers moeten direct kunnen begrijpen hoe ze het product moeten gebruiken en welke functies het biedt. Duidelijke communicatie en intuïtieve interacties zijn essentieel om verwarring te voorkomen.

5. Onopvallend
Een goed ontwerp is niet opdringerig, maar past naadloos in de achtergrond van het leven van de gebruiker. Het moet de gebruikerservaring verbeteren zonder de aandacht af te leiden van zijn hoofdfunctie. Onopvallendheid is een teken van respect voor de gebruiker en zijn omgeving.

6. Eerlijk
Eerlijkheid in design betekent dat het product zijn ware aard toont. Materialen, functies en prestaties moeten transparant zijn en geen misleidende elementen bevatten. Eerlijkheid bouwt vertrouwen op tussen de gebruiker en het product, wat essentieel is voor lange termijn relaties.

7. Duurzaam
Een goed ontwerp gaat lang mee. Het is robuust, van hoge kwaliteit en bestand tegen slijtage. Duurzaamheid is niet alleen gerelateerd aan de fysieke levensduur van het product, maar ook aan zijn tijdloze karakter en relevantie door de jaren heen.

8. Doordacht tot in het kleinste detail
Details maken het verschil in goed design. Elk aspect van het product, hoe klein ook, moet zorgvuldig worden overwogen en ontworpen om een samenhangende en naadloze gebruikerservaring te bieden. Consistentie en aandacht voor detail tonen het vakmanschap en de toewijding van de ontwerper.

9. Milieuvriendelijk
Een goed ontwerp houdt rekening met zijn impact op het milieu. Het maakt efficiënt gebruik van hulpbronnen, minimaliseert afval en is ontworpen met het oog op recyclage en hergebruik. Milieuvriendelijkheid is een integraal onderdeel van verantwoordelijk design in een wereld van toenemende milieuproblemen.

10. Zo min mogelijk ontwerp
"Less is more" is een principe dat vaak wordt toegepast in goed design. Door overtollige elementen en complexiteit te vermijden, wordt de essentie van het product benadrukt en wordt de gebruikerservaring vereenvoudigd. Een minimalistisch ontwerp kan elegantie en effectiviteit bevorderen.

Deze 10 basisprincipes vormen een kompas voor ontwerpers, een gids die hen helpt bij het creëren van producten die niet alleen functioneel en esthetisch zijn, maar ook van blijvende waarde zijn voor de gebruikers en de wereld om hen heen. Dieter Rams' erfenis blijft een inspiratiebron voor generaties ontwerpers, die streven naar excellentie en relevantie in een steeds veranderende wereld.

terug

less

is

more

Gratis E-book
Het verschil maken met je interieur

Het verschil maken met je interieur

In dit boek krijg je volop Tips & Tricks om van je bestaande interieur the Place to Be te maken. Het boek is rijk geillustreerd en bevat eveneens handige kleur en materiaaladviezen.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

interieur ontwerp interieur designer dutch design interieur design interieur ontwerper terug