Potlood

De Verbeelding Realiseren

- 25 November 2023 door John van Niftrik -

Van fantasie naar werkelijkheid. 
In de wereld van design is de verbeelding het startpunt van alles. Dit principe geldt voor alles wat ontworpen wordt. Voor productdesign, voor architectuur of interieurontwerp. Als een ontwerper het kan dromen, zo beweerde de visionaire Walt Disney, dan kan hij het ook tot stand brengen. Het vermogen om een levendige fantasie om te zetten in tastbare werkelijkheid is niet slechts een vaardigheid, maar eerder een kunst die topdesigners onderscheidt van de rest. En in mijn eigen reis door het landschap van creativiteit heb ik geleerd dat er twee cruciale ingrediënten zijn: lef en nieuwsgierigheid.

Durf is de vonk die de vlam van creatieve verwezenlijking aanwakkert. Het is de bereidheid om van de gebaande paden af te wijken, om het onbekende te omarmen en te verkennen wat anderen als onmogelijk beschouwen. Het is niet bang zijn voor mislukking, maar eerder het zien van elke uitdaging als een kans om te leren en te groeien. Want laten we eerlijk zijn, als je vasthoudt aan wat al bekend is, zul je nooit ontdekken wat er mogelijk is.

Een echte designer gaat verder dan de comfortabele grenzen en omarmt de onzekerheid van het experiment. Het is als een avontuurlijke ontdekkingsreiziger die niet bang is om nieuwe eilanden te verkennen, zelfs als ze zich in onbekende wateren bevinden. Het is deze durf die het mogelijk maakt om grensverleggende ontwerpen te creëren, om de status quo uit te dagen en te evolueren.

Nieuwsgierigheid is de kompasnaald die de ontwerper leidt door het doolhof van mogelijkheden. Het is de drang om te begrijpen, te verkennen en te ontdekken wat er achter elke hoek ligt. Het is niet tevreden zijn met oppervlakkige antwoorden, maar in plaats daarvan diep graven om de essentie van een idee te onthullen. Het is het stellen van de vraag "Waarom niet?" in plaats van "Waarom wel?" en het verkennen van alternatieve perspectieven.

Een echte designer omarmt de nieuwsgierigheid als een drijvende kracht achter innovatie. Het is als een kind dat verwonderd naar de wereld kijkt, altijd vragend, altijd lerend. Want in die nieuwsgierigheid schuilt de mogelijkheid om nieuwe invalshoeken te ontdekken, om te spelen met conventies en om iets te creëren dat niet alleen functioneel is, maar ook emotioneel resoneert.

Samengevoegd vormen lef en nieuwsgierigheid de brandstof voor het transformeren van fantasie naar werkelijkheid. Het is niet genoeg om alleen te dromen; je moet de moed hebben om die droom na te jagen en de nieuwsgierigheid om te ontdekken hoe je het werkelijkheid kunt maken. In onze eigen designstudio heb ik geleerd dat de meest opmerkelijke creaties voortkomen uit het samenspel van deze twee krachtige elementen.

Voor de ontwerpers die hun horizon willen verbreden, is mijn advies eenvoudig: Wees moedig, Wees nieuwsgierig! Durf te dromen, maar durf nog meer om die dromen te realiseren. In de woorden van Walt Disney: "If you can dream it, you can do it." Het is niet alleen een uitspraak; het is een uitnodiging om de grenzen van wat mogelijk is te verkennen en te verrassen met het resultaat van een levendige verbeelding.

terug

Be

brave

be

curious

Gratis E-paper
10 tips voor een Top interieur

10 tips voor een top interieur

In dit e-book geef ik je 10 superhandige & budgetvriendelijke tips om je interieur nog voor de zomer een flinke opkikker te geven.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

interieur ontwerp interieur designer terug