Potlood

Hergebruik en circulariteit zijn de nieuwe helden in interieurdesign

- 24 March 2024 door John van Niftrik -

Mainstream beweging. 
Het heeft misschien even geduurd, maarin  de wereld van design is inmiddels een duidelijk verschuiving te zien. Wat ooit werd gezien als een niche-praktijk met een tamelijk geitenwollen sokken imago, is nu uitgegroeid tot een mainstream beweging die door de nieuwe generatie met open armen wordt omarmd. Hergebruik en circulariteit zijn de nieuwe helden van het designlandschap, en terecht. Deze benadering heeft niet alleen de manier waarop we ontwerpen veranderd, maar ook hoe we naar onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de planeet kijken.

Laatste redmiddel.
Voorheen werd hergebruik soms gezien als een laatste redmiddel, iets voor degenen die niet de middelen hadden voor 'nieuw'. Maar die perceptie is nu volledig achterhaald. Het is niet langer de vraag of je kunt bewijzen dat jouw ontwerp duurzaam is, maar eerder waarom je dat niet zou doen. In een tijdperk waarin onze planeet worstelt met milieuproblemen, is het klakkeloos weggooien van materialen niet alleen onverantwoordelijk, maar ook onaanvaardbaar geworden.

Opvallende verschuiving.
Een van de meest opvallende verschuivingen is te zien in de wereld waarop ontwerpers en designers naar hun werk kijken. Waar vroeger bijvoorbeeld een hergebruikt interieur vaak werd geassocieerd met een studentikoze stijl, staat een circulair interieurontwerp nu voor veel meer. Het gaat niet alleen om het goedkoop opnieuw gebruiken van spullen, maar juist om het bewustzijn van de herkomst van grondstoffen en materialen.

Grondig.
In een circulair interieurontwerp wordt grondig gekeken naar de manier waarop materialen worden verkregen. Zijn ze hernieuwbaar? Hebben ze een duurzaam keurmerk? Is de energie die wordt gebruikt bij hun productie schoon? Worden de mensen die ze produceren eerlijk behandeld? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen die worden gesteld in het proces van circulair ontwerpen.

Integraal onderdeel.
Het mooie van deze benadering is dat een circulair interieurontwerp vandaag de dag op geen enkele manier onderdoet voor ontwerpen die zijn gemaakt met 'virgin' materialen. Sterker nog, circulaire ontwerpen zijn van hoge kwaliteit, hebben vaak een unieke uitstraling en een origineel pakkend verhaal dat ze onderscheidt van de rest. Moderne ontwerpers beschouwen circulariteit nu als een integraal onderdeel van hun creatieve proces, omdat ze begrijpen dat alles begint met het idee.

Centrale plaats.
Daarom is het niet verrassend dat hergebruik en circulariteit een centrale plaats innemen in de ontwerpen van Tribe. Het is beslist geen trend of voorbijgaande hype, maar eerder een noodzakelijke evolutie in onze benadering van design. Het is een beweging die niet zozeer het uiterlijk van onze omgeving verandert, maar meer de manier waarop we denken over onze relatie met de wereld om ons heen. En dat is een verandering die een bijzonder goed geeft en alleen maar toe te juichen is.

Wil jij ook eens praten over een ontwerp met een goed gevoel. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

terug

alles

begint

met

het idee

Gratis E-paper
Blunder top 10, kleine en grote ergernissen uit de horeca

Blunder top 10

In dit nieuwe e-paper probeer ik je bewust te maken van iets waar elke ondernemer mee te maken heeft: bedrijfsblindheid.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Inspiratie voor je interieur Horeca interieur Kantoor interieur Duurzaam interieur Hergebruik Cradle To Cradle Beleving in de horeca Out of the box denken Café interieur Circulaire interieurs Industrieel interieur Restaurant interieur interieur ontwerp interieur designer dutch design interieur design interieur ontwerper terug