Potlood

John van Niftrik (ontwerper)

- 20 March 2016 door Edwin Timmers -

John van Niftrik, Vinkel. Nbr. 21-03-1966 is een Nederlandse ontwerper.
Van Niftrik is het meest bekend als ontwerper van Tribe, de onderneming die hij in 1992 oprichtte.

Voor, gedurende en na zijn opleiding als ontwerper in Utrecht was hij werkzaam voor Mari(o) Velano Van Driel. Een creatieve duizendpoot uit het Brabantse Veghel. Van Mario leerde Van Niftrik op jonge leeftijd de vertaalslag te maken van een rauw idee naar een fysiek product. De chemie tussen Van Niftrik en Van Driel bracht de creatieve uitspattingen van beiden tot grote hoogten en zou jaren aanhouden. Ook na de start van de onderneming van Van Niftrik bleven de twee nauw contact houden en over en weer elkaar uitdagen.

Als ontwerper kleurt Van Niftrik graag buiten de lijntjes en lijkt hij geen specifieke voorkeur te hebben voor grootte of status van opdrachtgevers. Zo maakte hij in het verleden werk voor Philips, Disney, Panasonic, John de Mol Producties, Schiphol, De Fabrique Utrecht, Vliegveld Twenthe, Theater Orpheus, SNS-bank, Fish-tales, maar ook voor eetbar Kandinsky in Waalwijk, café Mout, BarWijnig, strandpaviljoen Oost op Vlieland of de plaatselijke voetbalclub Nulandia.

De stijl van Van Niftrik en zijn onderneming Tribe is het best te omschrijven als eclectisch. Zijn werk oogt nonchalant, maar is met de grootst mogelijke zorg ontworpen. John's Tribe verwerkt uiterst zorgvuldig geslecteerde materialen vol van contrasten, liefst rauw en echt; Keihard brut beton en fluweelzacht geweven stoffen, gloeiend heet gesmeed staal en spiegelend kristal, honderd jaar oude houten spanten en het fijnste Carrara marmer gaan hand in hand en zorgen voor verrassende gastvrije, laagdrempelige ontwerpen.

Van Niftrik is een pionier te noemen in circulair design. Meteen vanaf de start van Tribe in 1992 past hij veelvuldig hergebruik toe en zet graag restmaterialen in als grondstof voor zijn ontwerpen. In 2015 ontwierp hij voor de gemeente Almere het Upcyclecentrum, het eerste volledig circulair interieur waarvoor louter materialen zijn gebruikt die werden verzamend op het aangrenzende afvalperron.

Het Upcyclecentrum is bedoeld om bij de bewoners van Almere meer bewustzijn over afval en verspilling te creëren en ze op een creatieve manier te laten zien wat er van ogenschijnlijk waardeloze materialen gemaakt kan worden. Het Upcyclecentrum biedt tevens werkruimte voor jonge ondernemers die circulair willen ondernemen met de grondstoffen die het perron te bieden heeft. Het unieke Almeerse initiatief geniet internationale aandacht.

John van Niftrik is getrouwd met fotograaf Doroté van der Heijden, ze hebben samen 4 kinderen en wonen in Nuland, gemeente 's-Hertogenbosch.

terug

cut

the

crap

Gratis E-book
Horeca Inspiratie

Horeca Inspiratie

In dit boek krijg je volop Tips & Tricks om van je bestaande interieur the Place to Be te maken. Het boek is rijk geillustreerd en bevat eveneens handige kleur en materiaaladviezen.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.