Potlood

Minder is meer voor ontwerpers

- 09 April 2024 door John van Niftrik -

Het KISS Principe. 
In het ontwerpers vak zijn er enkele principes die door de jaren heen standvastig zijn gebleven, en een daarvan is het KISS-principe: Keep It Simple, Stupid. Dit moderne adagium, geïnspireerd door het jaren '30 design-adagium "less is more", benadrukt het belang van eenvoud in ontwerpen. Waarom is het voor designers zo cruciaal om een ontwerp zo eenvoudig mogelijk te maken? Laten we eens dieper ingaan op dit concept en waarom het zo'n prominente rol speelt in de wereld van design.

De Kracht van Eenvoud
Eenvoud is krachtig. Het stelt de kijker in staat om direct de boodschap of het doel van een ontwerp te begrijpen, zonder afleidingen of overbodige elementen. In een wereld waarin we voortdurend worden overspoeld door informatie en stimuli, is eenvoud een verademing. Het stelt ons in staat om te focussen, om te ademen, om te begrijpen.

Een eenvoudig ontwerp is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook functioneel. Het minimaliseert verwarring en maximaliseert bruikbaarheid. Wanneer een ontwerp te complex wordt, kunnen gebruikers in de war raken of zelfs afgeschrikt worden. Eenvoudige ontwerpen daarentegen nodigen uit tot interactie en maken het gemakkelijk voor mensen om te begrijpen en te gebruiken wat er wordt aangeboden.

De Kunst van het Weglaten
Een van de meest essentiële aspecten van het KISS-principe is de kunst van het weglaten. Dit houdt in dat designers kritisch kijken naar elk element van hun ontwerp en alleen datgene behouden wat absoluut noodzakelijk is. Elk toegevoegd element moet een doel hebben en bijdragen aan de algehele functionaliteit en esthetiek van het ontwerp.

Deze benadering vereist moed en discipline. Het betekent dat designers hun ego's opzij moeten zetten en durven te snijden in hun creaties, zelfs als het betekent dat ze hun 'darlings' moeten vermoorden. Het verwijderen van overbodige elementen kan in eerste instantie moeilijk zijn, maar het resulteert uiteindelijk in een ontwerp dat helderder, krachtiger en effectiever is.

Design Grootheden en het KISS Principe
Het KISS-principe is geen nieuw concept. Het is al decennia lang een leidraad voor vele designgrootheden over de hele wereld. Personen zoals Dieter Rams, Jony Ive, Picasso, Mondriaan en architect Rietveld geloofden allen in de kracht van eenvoud.

Dieter Rams, bekend om zijn minimalistische ontwerpen voor Braun, benadrukte het belang van goed ontwerp dat de gebruiker centraal stelt en onnodige complexiteit vermijdt. Jony Ive, de voormalige Chief Design Officer van Apple, was een meester in het creëren van producten die zowel eenvoudig als elegant waren, waardoor ze intuïtief te begrijpen en te gebruiken waren.

Ook kunstenaars als Picasso en Mondriaan begrepen de kracht van eenvoud in hun werk. Door complexe vormen en kleuren te vereenvoudigen, slaagden ze erin om diepe emotionele en intellectuele reacties op te roepen bij hun publiek.

Conclusie
Het KISS-principe, geïnspireerd door het motto "less is more" uit de jaren '30, blijft een essentieel concept in moderne designpraktijken. Het benadrukt de kracht van eenvoud in het creëren van effectieve, aantrekkelijke en bruikbare ontwerpen. Door de kunst van het weglaten te omarmen en onze darlings te durven doden, kunnen we ontwerpen maken die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook functioneel en impactvol.
 
 
 
 
 
 

terug

Keep

it

simpel

stupid

Gratis E-paper
10 tips voor een Top interieur

10 tips voor een top interieur

In dit e-book geef ik je 10 superhandige & budgetvriendelijke tips om je interieur nog voor de zomer een flinke opkikker te geven.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

interieur ontwerp interieur designer dutch design interieur design interieur ontwerper terug