Zo zie je het grote geheel

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

Vandaag was ik te gast bij een horeca bedrijf in Renswoude, ongeveer een uurtje rijden vanuit den Bosch. Ik was er uitgenodigd om advies te geven over een interieur verbouwing van een feestzaal, annex café, annex cafetaria. Ik hou van mijn werk en vind het dan ook altijd weer leuk om met ondernemende mensen in gesprek te gaan. Nu kom ik op veel plaatsen in allerlei restaurants, zaalbedrijven, eetcafé's e.d. maar toch wisten de uitbaters van deze horeca-gegenheid me te verrassen met een korte en bondige analyse van hun eigen bedrijf.
Het verraste me omdat dit stel precies de vinger op de zere plek wist te leggen en omdat ze niet bang waren om zich zo kwetsbaar op te stellen. Ze erkenden op deze manier de tekortkomingen van het bedrijf en zodoende was het ijs meteen gebroken. Ik moet een ruimte en het gevoel dat een interieur me geeft altijd even op me laten inwerken, maar al snel was het voor beide partijen duidelijk dat we naar het grote geheel moesten kijken.

Het grote geheel is een ruwe schets in je hoofd zonder jezelf te vermoeien met details. Details zijn belangrijk, maar later zorg. Het grote geheel is van belang omdat je zo een solide basis kunt leggen voor de gekozen richting in de toekomst. Ik adviseer dan ook altijd om eerst te investeren in een goed idee en pas daarna te gaan nadenken over de invulling. Je zou het een concept kunnen noemen, maar een plan, een idee, ontwerp of design volstaat wat mij betreft even goed.

Met een goed totaalplan of idee voor een totaalconcept bepaal je dus voor langere tijd de koers van je bedrijf. Het is dus super belangrijk om weloverwogen en met een goed ontwerp aan het werk te gaan als het gaat om investeringen in interieur-betimmeringen, bars, decoratiewerk, afwerking en inrichting of inventaris. Je kunt je geld tenslotte maar 1 keer uitgeven. Een huis bouw je ook niet zonder een compleet pakket van, door een architect uitgewerkte, tekeningen. Toch zie ik maar al te vaak interieurs waarvan het lijkt dat er nooit echt is over nagedacht, laat staan dat er een goed interieur ontwerp voor is gemaakt.

Investeer dus eerst in een goed idee om daarna samen een plan van aanpak voor de uitvoering te maken. Als je er vantevoren rekening mee houdt kan een interieur verbouwing prima in fases worden uitgevoerd, zonder dat de kosten dan de spuigaten uitlopen. Met een goed uitgewerkt plan hou je overzicht, ben je beter in staat om de neuzen van je team dezelfde richting uit te krijgen en maak je meer kans bij investeerders of de bank. Maar het allerbelangrijkste is wel dat jezelf als ondernemer een duidelijk toekomstbeeld hebt van je eigen bedrijf.

Wil je graag eens een keertje vrijblijvend met me sparren, stuur me dan ff een mailtje. Ik bel je z.s.m. terug. Fijne avond.
terug

totaalplan