Mooie verhalen uit de horeca, over design, interieur ontwerp & andere zaken
Hier deed ik, of één van onze stamgasten, onze ideeën en ervaringen rondom thema's als duurzaamheid, design, kunst, cultuur, horeca, interieus en inrichting.
Bij Tribe houden we van verhalen vertellen.
Een verhaal kan zomaar gaan over inspiratie, of over onze avonturen als we bezig zijn met het inrichten van een restaurant of kantoor.
Een andere keer proberen we juist de beweegredenen van ons design team op te tekenen over het waarom we voor een bepaald design kiezen.
In onze blog vind je verhalen over passie en gedrevenheid, onze liefde voor het ontwerpers-vak en de aandacht die we altijd besteden aan onze ontwerpen.
Dat is echt een klusje voor een stilist. Een horeca interieur heeft niet alleen een vloer, plafond, bar en lambrisering nodig, om maar wat te noemen, maar ook aankleding. Mooie spullen geselecteerd door vakkundige stilisten die weten wat het horeca interieur moet uitstralen. Onze stilisten hebben een groot netwerk van leveranciers en verzamelaars waar ze vaak geweldige objecten weten te vinden. Zo vind je in een horeca interieur van Tribe vaak de meest bijzondere objecten. Hypermodern of antiek, en altijd uniek.
Die vind je bij ons, bij Tribe, punt! Onze decorateurs komen uit onze eigen stal. Ze maken deel uit van onze Tribe en hebben jarenlang ervaring in het decoratie vak. Het werk dat onze decorateurs verrichten is altijd ondersteunend aan de uitstraling van het horeca interieur dat we ontwerpen. Bij Tribe maken we geen horeca interieurs met verf, maar vormt het decoratiewerk dat we toepassen een uitgebalanceerd geheel met het complete interieur. Onze decorateurs verstaan hun vak, naast klassieke hout en marmer imitaties, beheersen wij moderne airbrush en graffiti technieken en gaan we bovendien 3 dimensionale beeldbewerking niet uit de weg.
Horeca interieurbouwers zijn specialisten op het gebied van inrichtingen voor restaurants, interieurs voor cafés, lunchrooms en zelfs voor hotels en theaters. Bij Tribe richten we al ruim 30 jaar horeca bedrijven in. We doen dat met een grote liefde voor het horeca vak, vol overtuiging en passie. De Tribe horeca interieurs zijn doorspekt met beleving. We ontwerpen en bouwen unieke horeca interieur concepten die vaak een leven lang meegaan.
In een horeca interieur moeten de meubels tegen een stootje kunnen. Dat wil niet zeggen dat horeca meubilair in beton gegoten hoort te zijn of allemaal van dezelfde makelij. Horeca meubels worden vaak gekenmerkt door een extra versteviging aan de onderzijde of door vuil afstotende stoffering. Bij Tribe maken we zelf de meubels voor de horeca interieurs die we ontwerpen, vaak aangevuld met succesvolle designklassiekers.
De tijd dat een horeca ondernemer elke 5 jaar zijn horeca interieur moest vervangen om bij te kunnen blijven, ligt gelukkig achter ons. Vandaag de dag schrijf je een horeca interieur over een langere periode af. Het is ons streven om minstens 10 jaar met een nieuw horeca interieur te kunnen werken. Deze periode hangt overigens wel af van de keuzes die een horeca ondernemer aan de voorkant maakt.
Natuurlijk bouwen we een horeca interieur ook echt duurzaam. Bij Tribe kijken we bijvoorbeeld eerst of we iets van het oude horeca interieur kunnen hergebruiken. Daar begint het allemaal mee en zou je zelf natuurlijk ook kunnen doen. Hier zijn een aantal bruikbare tips;
Heerlijk doorleefde horeca interieurs van echte bruine kroegen, daar waar je de ziel en zaligheid van de kastelein en z’n stamgasten kunt voelen. Ze behoren inmiddels tot het sociale erfgoed van ons land. Kroegen waar je met een blind paard niks kapot kunt lopen, maar waar het toch met de benen buiten hangt zijn op 1 hand te tellen. Voor elk ander horeca interieur geldt; Gewoon normaal jaarlijks onderhoud plegen. De grote schoonmaak, een likje verf en niet vergeten om even kritisch te kijken naar de ver-rommeling van je horeca bedrijf. Niet meer en minder.
Bij Tribe zijn we niet zo van de trends. Mode en trends gaan vaak snel voorbij en als je dan een flinke investering gedaan hebt om je horeca inferieur te voorzien van de laatste trends, heb je al snel een probleem. Daarom proberen we bij Tribe altijd een uniek op maat gemaakt horeca interieur te maken waarover gepraat wordt. Geen horeca interieur dat de laatste mode volgt maar een lekker eigenwijs unieke horeca inrichting waarvan mensen zeggen; “Daar moet je eens gaan kijken”
Inspiratie kun je overal in alles vinden, het is een kwestie van je zintuigen goed de kost te geven. Om ideeën voor je horeca interieur op te doen zou ik je het liefst diverse stedentrips willen aanbevelen. Plekken die bekend staan om hun horeca hot spots.
Dat hangt af van de grootte en de intensiteit van het horeca interieur project. Een leuke make-over van een horeca interieur deden we in het verleden binnen een week. Aan volledige horeca interieur concepten, compleet met keuken, toiletgroepen, klimaatsystemen, verlichting, audio installaties en bovendien het terras, werkten we met het hele Tribe team 3 maanden lang op locatie.
Deze vraag wordt vrijwel altijd in het eerste gesprek gesteld, maar is zonder een goed horeca interieur ontwerp niet te beantwoorden. Want wat kost een auto? Wil je een geavanceerde Tesla of hou je het simpel en rijdt je liever in een Opel. Kortom, jouw wensen en het bijbehorende horeca interieur ontwerp bepalen de prijs.
Het tarief voor onze senior interieur ontwerpers bedraagt €125 per uur. Voor DTP werkzaamheden rekenen we €85. We gaan echter nooit zomaar zonder afspraken per uur voor onze opdrachtgevers aan de slag. Voor onze interieur ontwerpen maken we altijd een van tevoren vastgestelde fixed price. Zo weet je aan de voorkant hoe hoog de investering is voor het interieur ontwerp van jouw zaak.
Da’s een goeie vraag, het antwoord is echter wat minder eenvoudig. Vanaf €1.500 heb je al een eenvoudig horeca interieur ontwerp. Denk dan aan een advies of idee voor een simpele re-styling van je horeca bedrijf. Ga je echter voor een complete make-over van je horeca onderneming dan wordt de investering voor een compleet horeca interieur ontwerp ook navenant.
Google heeft vaak het antwoord op deze vraag, maar nu je toch hier bent. Tribe ontwerpt al 30 jaar bijzondere horeca interieurs. Onze interieur ontwerpers zijn gespecialiseerd in het ontwerpen van horeca interieurs doorspekt met beleving. Een horeca interieur ontwerp van Tribe is dus nooit zomaar recht toe recht aan, maar wordt gekenmerkt door opvallende elementen.
Begin bij het begin. Laat een interieur ontwerper of interieur architect een professioneel ontwerp maken voor je nieuwe horeca interieur. Investeer dus in een goed idee, daar begint het allemaal mee. Onze interieur ontwerpers hebben veel ervaring in het ontwerpen van interieurs voor horeca bedrijven, zo richten we restaurants in en tekenen interieurs van cafés en ontwerpen we interieurs voor lunchrooms.
Een bruin café is de beste start voor een kroegentocht. Gewoon een kroeg waar je met een stel vrienden aan de bar ervaringen deelt. Het doet er eigenlijk niet toe of de inrichting van die zaak nu bruin, rood of blauw is. Het gaat om de sfeer, de uitstraling van het interieur, de gemoedelijkheid en de gastvrijheid van de uitbater die vrolijk de glazen vult.
Een dik jaar geleden stonden John van Tribe en ik voor een gesloten deur. John had voorgesteld iets te gaan drinken bij Café Herman in de voormalige watertoren van Den Bosch omdat hij het interieur ervan zo mooi vond. Vanwege lockdowns, avondklok en wat al niet meer zagen horecazaken zich gedwongen hun openingstijden nogal eens te wijzigen. Vandaar de verrassing van de gesloten deur. Ik gunde mezelf een herkansing en ontdekte dat John gelijk had.
Als je op de uitkijk staat, wil je de dingen dichtbij wel eens over het hoofd zien. Voor Tribe altijd op zoek naar fijne kroegen en koffietenten, liefst met een uniek interieur, vergat ik dat we hier in het dorp letterlijk de bruinste kroeg van Nederland hebben. ‘Bruiner kunnen we het niet maken’ luidt de slogan van Café ff Ted in Berlicum. Geen woord van gelogen. Gauw eropaf, want ‘het mag weer’.
Een half jaar geleden stond er op de werf naast de Havenloods aan de Utrechtse Nijverheidstraat nog niks. Nu staat er pontificaal op de terreinverharding van Stelcon-platen een prachtige horecazaak met een expositieruimte en een dakterras. De naam van deze zaak: NAR - café der kunsten. Omdat mensen een voorkeur hebben voor korte koosnamen, zal de naam van deze zaak, waarvan zowel de architectuur als het interieur tot de verbeelding spreekt, spoedig als de NAR door Utrecht gaan zoemen. Ga je mee naar de NAR?
Op de fiets door Tilburg. Geen route volgend, gewoon koersen op een innerlijk kompas dat zich niets van polen aantrekt. Geraakt worden door een vijftiger jaren hoogbouwhuis met zadeldak dat een beetje verloren mooi staat te wezen. Langzaam leer ik hoe ik deze provinciestad moet bekijken. Het is een soort scherpstellen. Waarop je moet scherpstellen wordt pas duidelijk als je blijft kijken, kijken en kijken. Je zult zien dat het werkt. Ik moest maar eens de kroeg in. Misschien is de Little Devil aan de Stationsstraat al open. Zo’n vijftien jaar geleden was ik er voor het laatst. Benieuwd hoe de vlag erbij hangt.
Gordijnen zijn de sluitpost bij de inrichting van een nieuw huis. Dit werd me ooit verteld door een handelaar in woontextiel. Ik vond zijn handelswaar veel te duur en hij begreep niet waarom ik dat geld niet wilde uitgeven aan zo’n sterke sfeerbepaler van het interieur. Het voorval schiet me te binnen terwijl ik een punt citroentaart verorber in het TextielCafé in Tilburg.
“Zing! Went the strings of my heart,” zong Judy Garland in 1938. Als je hart zingt, ben je verliefd. De snaren van mijn hart zongen onlangs in de ontvangsthal van Eindhoven Centraal. Niet eerder zag ik het gebouw zoals ik het toen zag. De persoon naast me zei dat de horecazaak boven de hoofdingang naar zeggen best goed is. Ik nam me voor om daar spoedig te gaan kijken. Vandaag dus.
Berkel-Enschot is een horecazaak rijker. Letterlijk rijker, want Eetbar & Wijnwinkel Aards is een heuse aanwinst. Tribe ontwierp en bouwde het interieur. Je mag zeggen dat ik voor eigen parochie preek als ik beweer dat het interieur van Aards er een is om je vingers bij af te likken. Toch zeg ik het. “Herken je er iets van Tribe in?” vroeg Chrissy, die de zaak samen met haar man Vic uitbaat. “Ja,” antwoorde ik. “O jawel. Jazeker. Nou en of.” Ik keek mijn ogen uit.
Tribe maakte het ontwerp en bouwde het interieur voor een nieuwe horeca-zaak in Berkel-Enschot. Eetbar Aards is de naam. Ik zag er foto’s van en dacht meteen: daar wil ik naartoe. Binnenkort hier dus een verhaal over Aards in Berkel-Enschot. Vandaag vertel ik over een cafébezoek dat ontaarde in een kroegentocht. Spil van de avond was Eindhoven Centraal, waar ik met andere ogen naar leerde kijken. Had de drank me de ogen geopend?
Het Stroomhuis in Eindhoven, door velen die er ooit binnengingen liefkozend het Stroomhuisje genoemd. Een plek vertroeteld met een koosnaam. Er zijn bands en er is publiek. En er is de ruimte, de zaal, die minzaam toekijkt en ziet dat het goed is – het interieur als derde persoon. Ik ga er naartoe voor Charlie & the Lesbians die deze avond hun nieuwe plaat zullen presenteren en krijg er op de koop (gratis entree) twee mooie bands bij.
In de drukke winkelstraten van stadscentra en in zijstraatjes van die straten; aan stranden, op kades, in boten en torens en oude treinwagons: horeca kan zich overal nestelen, dus ook in een voormalige houtloods aan de Nijmeegse Hatertseweg ver buiten het centrum.
Ik weet niet waar naartoe, maar Google Maps helpt me ongetwijfeld op weg. Inzoomend op de digitale kaart van Nijmegen verschijnen steeds meer namen van horeca-zaken. Ik klik op de naam BUUV. en scrol vervolgens door de foto’s links op het beeldscherm. Goeie sfeer op een zonnig terras, mooi pand ook. Ik weet waar ik naartoe ga, want als het buiten okay is, wil ik het interieur zien.
Vorig jaar maart was ik voorlopig de laatste klant van restaurant & espressobar Da Silva in Den Bosch. Emidio da Silva, die de zaak samen met zijn vrouw Luisa runt, noemde het een historisch moment. Dat zat zo: na mijn vertrek ging zijn zaak tegelijk met de hele Nederlandse horeca op instigatie van de regering voor onbepaalde tijd op slot. De blog die ik erover schreef, sloot ik af met het voornemen er nog eens terug te gaan. John van Tribe herinnerde me er van de week aan.
Ruim vier eeuwen geleden maakte Jeroen Bosch het schilderij De Tuin Der Lusten. Ooit zag ik dat werk in het Prado in Madrid. Voor wat het waard is, mag ik dus zeggen dat ik het kunstwerk in het echt gezien heb. Maar heb ik het wel echt gezien, ik bedoel, heb ik alles gezien, ja, is er werkelijk niets aan mijn aandacht ontsnapt? Ik denk dat ik terug moet naar Madrid. Dit gevoel had ik ook toen ik twee jaar geleden De Nijverheid aan de Nijverheidskade in Utrecht had bezocht. Het is er van gekomen.