Bart Hess en Lady Gaga

- 03 August 2017 door Edwin Timmers -

Als je dan toch in het Noordbrabants Museum bent voor Chiharu Shiota, loop dan gelijk even door naar Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch in hetzelfde pand. Daar is tot oktober een tentoonstelling van Bart Hess. En ook deze is zeer de moeite waard.
Je zou Bart Hess een mode-ontwerper kunnen noemen. De tentoonstellingsfolder zegt dat hij het menselijk lichaam bekleedt, verfraait en vervormt. Bekleden is tot op zekere hoogte hetzelfde als kleden of aankleden. Mode verfraait eveneens. Of mode vervormt, is geen uitgemaakte zaak. Als corrigerende korsetten mode zijn, is vervorming onderdeel van de mode-praktijk. Bart Hess gaat echter verder op het punt waar mode stopt. Hij denkt na over wat het lichaam vervormt. Zo is het digitale beeld van het menselijk lichaam voor hem belangrijk; het digitale beeld en hoe dat digitaal te manipuleren is. Deze manipulaties vertaalt hij naar de fysieke wereld. En dat levert verrassend mooi werk op.

Hess beplakt lichamen met stukken karton of schuimrubberen balletjes, hij omspant ze met chemisch bewerkte latex of pantystof waaronder ballonnen gepropt worden, hij hult ze in schuim om het er daarna weer af te schrapen. Altijd is het bewerkte lichaam nog herkenbaar en inzetbaar als lichaam. Eigenlijk maakt hij de invloed van de leefomgeving op het lichaam zichtbaar en vergroot hij het resultaat van die invloed (wat we mutaties zouden kunnen noemen) uit. Ik denk dat hierin het verschil met mode schuilt. Mode heeft invloed op het straatbeeld (de leefomgeving) en in het werk van Hess zien we het omgekeerde gebeuren. Daarbij is het interessant dat Hess de digitale omgeving ook als leefomgeving beschouwt.

Popicoon Lady Gaga bestelde een jurk bij Bart Hess. Hij maakte een ‘slime dress’ (slijmjurk). Dit werk is niet tentoongesteld, maar ik was er wel nieuwsgierig naar. Googelen dus. Jawel, bizar fraai, die slijmjurk. Maar wat me ook opvalt is de ongelooflijke mafheid en diversiteit van Gaga’s uitdossingen. Wat een heerlijk speelse creativiteit, vol verwijzingen naar de popcultuur. Dit was me nooit eerder opgevallen. Ik kende Lady Gaga van een paar aardige liedjes en dat was het wel zo’n beetje. Zou het Hess zijn die me hiervan bewust maakte? Laat kunst je echt met andere ogen naar de wereld kijken?

We lopen over straat. Mijn vriendin stoot me aan. “Zie je die benen van die oude vrouw daar? Nog heel strak voor haar leeftijd, maar als je dichterbij komt valt op dat de rek uit de huid is, dan zie je rimpels ontstaan op plekken waar de spieren ontspannen. Net als bij die latex pakken van Hess.”
terug

zie

je

die

benen