Potlood

Goed design verfraait ons leven

- 02 November 2023 door John van Niftrik -

In de wereld van vandaag worden we omringd door design. Van de stoel waarop je zit tot het scherm waarmee je dit artikel leest, design is overal. Maar waarom is design eigenlijk zo belangrijk? Waarom maakt goed design ons leven aangenamer en functioneler? In deze blog probeer ik krt en bondig iets dieper in te gaan op de waarde en de impact van design in ons dagelijks leven.

De Importance van Design
Design is niet slechts een oppervlakkige esthetische toevoeging aan ons leven; het is een cruciaal aspect van hoe we de wereld begrijpen, communiceren en ervaren. Design beïnvloedt ons op diverse niveaus, zowel bewust als onbewust. Het vormt de wisselwerking met objecten, ruimtes, en technologieën.

1. Functionele Efficiëntie: Goed design is efficiënt. Het zorgt ervoor dat de functie van een object, gebouw, of systeem maximaal benut wordt. Een goed ontworpen auto zal bijvoorbeeld zuinig zijn met brandstof en comfortabel om in te rijden. Een kundig ontworpen interieur geeft je een goed gevoel, terwijl een effectief stadsontwerp zorgt voor een vlotte verkeersstroom en toegankelijke openbare ruimten.

2. Esthetische Aantrekkingskracht: Design speelt een essentiële rol in de esthetische beleving van de wereld om ons heen. Een fraai ontworpen ruimte kan een gevoel van comfort en rust creëren, terwijl een stijlvolle auto je trots en zelfvertrouwen kan geven.

3. Gebruiksvriendelijkheid: Een goed design is gebruiksvriendelijk. Het maakt het gemakkelijk voor mensen om te begrijpen hoe iets werkt, zonder dat ze zich hoeven af te vragen wat ze moeten doen. Denk aan de intuïtieve interface van een smartphone of de ergonomische vormgeving van een bureaustoel.

4. Identiteit en Expressie: Design kan ook dienen als een manier voor mensen om hun persoonlijkheid en identiteit uit te drukken. We kiezen vaak producten en omgevingen op basis van hoe goed ze passen bij ons zelfbeeld en onze waarden.

Ik durf dan ook gerust te stellen dat goed design ons leven beslist aangenamer kan maken.
Het heeft de kracht om ons leven op verschillende manieren te verrijken en te verbeteren.

1. Verhoogde Kwaliteit van Leven: Een goed ontworpen huis of kantoor kan het comfort en de productiviteit van bewoners verhogen. Meubels die ergonomisch zijn ontworpen, voorkomen en verminderen lichamelijke klachten aanzienlijk, Zo kan een slimme stadsplanning de levenskwaliteit in een hele gemeenschap verbeteren.

2. Innovatie en Vooruitgang: Design speelt een cruciale rol in innovatie. Het heeft de kracht om nieuwe ideeën en technologieën toegankelijker en begrijpelijker te maken voor een breed publiek. Denk aan de revolutie die de iPhone teweegbracht in de telecom branche en later op alle denkbare vlakken van communicatie. 

3. Communicatie en Verbinding: Goed design helpt om complexe informatie toegankelijker te maken. Van verkeersborden die snel cruciale informatie overbrengen tot websites met een intuïtieve navigatie, design vergemakkelijkt communicatie en verbinding.

4. Duurzaamheid: Duurzaam design is essentieel voor het behoud van onze planeet. Het streven naar duurzaamheid leidt tot innovatieve oplossingen voor milieuproblemen en draagt bij aan een leefbare toekomst.

Design is dan ook geen bijkomstigheid in ons leven, maar een fundamenteel aspect dat de manier waarop we functioneren, communiceren en ons verbonden voelen met de wereld om ons heen beïnvloedt. Of het nu gaat om het interieurontwerp van je kantoor, of restaurant, de vormgeving van een product, of de stadsplanning van de omgeving waarin je leeft, goed design is van onschatbare waarde. Het maakt ons leven niet alleen mooier, maar ook functioneler en duurzamer.

Om die reden is het van het grootste belang om altijd te beginnen met het begin. Start niet ad hok met bouwen, maar Investeer in een goed idee en het design. Heb je zelf een idee en kun je wel wat hulp gebruiken? Of heb je een boel ondernemersplannen, maar geen idde waar te beginnen? Neem dan vrijblijvend contact met me op voor een goed gesprek en een lekkere kop koffie.

 

terug

alles

begint

met

design

Gratis E-paper
Blunder top 10, kleine en grote ergernissen uit de horeca

Blunder top 10

In dit nieuwe e-paper probeer ik je bewust te maken van iets waar elke ondernemer mee te maken heeft: bedrijfsblindheid.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.