Clickfarm voor klapvee

- 10 July 2018 door Edwin Timmers -

De diensten van een clickfarm. Volgens mij biechtte een geliefde popartiest onlangs op er gebruik van gemaakt te hebben. Clickfarm, een woord dat de fantasie prikkelt.
Een clickfarm produceert op verzoek en tegen betaling zogenaamde 'likes', je weet wel, van die duimpjes op facebook. Hoe meer likes jouw berichten krijgen, hoe populairder je bent. Voor een popartiest zijn likes belangrijk; ze vergroten zijn marktwaarde. Men vindt echter dat je likes moet verdienen. Als je likes koopt, maak je jezelf verdacht. Toch bestaan er clickfarms en die zijn gewoon legaal.

Clickfarm. Een Nederlandse vertaling kan muisklikboerderij zijn, hoewel duimpjesfabriek mooier is. Verwar clickfarm overigens niet met een kliklijn. Via een kliklijn kun je iemand omlaag halen, het tegenovergestelde dus van een beroep op de clickfarm, waarmee je jezelf of je bedrijf kunt ophemelen.

Klapvee, zo heet het liedje waarmee de Limburgse punkband Heideroosjes ooit een bescheiden hitje scoorde. Of zij dit mooie woord zelf bedachten, kan ik niet achterhalen. Elke spelshow op televisie heet klapvee welkom. Een online woordenboek geeft deze betekenis: willoos publiek. Publiek dat wordt ingehuurd om op bevel in de handen te klappen, zegt een ander woordenboek. Hier zie je de betekenis van klapvee die van duimpjesfabriek naderen. Beide praktijken kosten geld en hebben een vergelijkbaar doel: iets of iemand ophemelen.

Klapvee is de serieuze variant van de lachmachine.

Klapvee is leuk en de lachmachine lachen, maar een mens wordt geen artiest als hij of zij niet oefent. Als je niets kunt, helpen clickfarms, lachmachines en klapvee niet. Dit oefenen noemen we repeteren, wat hetzelfde betekent als herhalen. Je wordt beter als je iets herhaalt. De bassist van mijn band stelde pas voor om een keer extra te repeteren. Hij appte de rest van de band, maar maakte een typefout (of hij was dronken) en tikte tepelteren in plaats van repeteren. Tepelteren? Prachtig woord. Ik bedacht er zelf maar een betekenis bij: ‘lang bij de ouders thuis blijven wonen’. Kan zo het woordenboek in.
terug

je

niets

kunt