Dames gaan voor

- 08 March 2017 door Edwin Timmers -

Vandaag op internationale vrouwendag lijkt het me goed om nog maar eens de geweldig positieve invloed van dames op de werkvloer onder de aandacht te brengen. Want niet alleen in de horeca is het prettig werken met vrouwen, ook in de retail en op kantoren is het een verademing om een mix te hebben van heren en dames. Bedrijven met een gemengd personeelsbestand zijn namelijk doorgaans een betere afspiegeling van de maatschappij en functioneren gewoonweg om die reden beter. Zelfs in echte mannenbolwerken als machinale timmerwerkplaatsen of in de bouw maken dames een wezenlijk verschil in de bedrijfscultuur. In ons bedrijf zijn van meet af aan vrouwen werkzaam geweest, ik weet dus echt waarover ik praat zodat ik het bovenstaande durf te stellen.
Maar even terug naar de horeca, dames achter de bar of in de bediening werkt in de meeste gevallen als een tierelier. Dames hebben zijn in de meeste gevallen natuurtalenten als het gaat om hun charmes in de strijd te gooien, en daarvoor zijn gasten nou eenmaal gevoelig. Overigens geld hier ook weer dat een gezonde mix van dames en heren op de werkvloer steeds weer het allerbeste werkt. Heb je gelijk geneuk op de werkvloer hoor ik sommige managers in paniek roepen. Dat moet je niet willen in je bedrijf! Tja, niets menselijks is ons vreemd, toch? Zolang het niet al te letterlijk in praktijk wordt gebracht zal het met het geneuk op de werkvloer wel meevallen. Het is trouwens bewezen dat bedrijven prima gedijen onder een gezonde seksuele spanning.

Maar goed even terug naar de ladies. Vrouwelijk raffinement en oog voor detail zijn een ander aspect wat het uitstekend doet in horeca-bedrijven, trouwens in de meeste ondernemingen is deze input welkom. Dames hebben vaak meer gevoel voor esthetiek dan hun mannelijke collega's. Ze zorgen bovendien voor een werkelijk andere sfeer op de werkvloer.

Een leuk praktijkvoorbeeld uit het verleden. Mijn collegaatje vroeger was namelijk een dame, en dat was beslist geen muurbloempje, ofwel, ze mocht er meer dan wezen. Mijn collegaatje hield zich staande tussen bar-bouwers, lambrisering-timmermannen, eiken vloeren leggers, plafond-boeren, schilders, stukadoors en ander werkvolk, en dat deed ze met verve. Niet door haar looks maar door haar inzet en vakmanschap. Met haar lange rode haar verbaasde ze menig heerschap op de werkvloer als ze tot aan haar ellebogen in de verf, wanden voorzag van prachtige decoratieve prints. Met haar charmante lach wist ze alles van haar collega's klaar te krijgen. Hulp kwam van alle kanten, zelfs als het niet nodig was.
Onbewust veranderde ze in haar eentje de hele cultuur in ons bedrijf en daar ben ik haar tot op de dag van vandaag erkentelijk voor.

Leuke ervaringen in een minstens zo leuke tijd, vandaag op internationale vrouwendag gaan dan ook de dames voor. Fijne avond
terug

Dat

ziet er

goed

uit