Potlood

De invloed van een interieur in de horeca

- 23 June 2022 door John van Niftrik -

Een lang weekend op het kleinste Waddeneiland leid ons langs 3 horecabedrijven waar totaal verschillend, maar waar met passie wordt gekookt. Om onze tijd optimaal te benutten vertrekken mijn vrouw en ik op vrijdag al om 6 uur ‘s morgens vanuit onze woonplaats in het zuiden. Het is ongeveer 2,5 uur rijden naar Harlingen en om de boot niet te missen hou ik altijd een half uur speling. ‘ We zijn sneller in Parijs’ hoor ik mezelf later dit weekend tegen een andere gast zeggen en daar is geen woord van gelogen.

Vijf uur later, precies om 11 uur checken we in bij ons hotel. We logeren bij badhotel Bruin in de Dorpsstraat, een van de oudste hotels van Vlieland. Het originele pand stamt uit 1897 en is in de loop der jaren fors uitgebreid zonder haar charme te verliezen. We hebben een zgn. superior kamer van alle gemakken voorzien. Er staan doppers klaar om mee te nemen naar het strand en ook een emmertje en een schepje. Een simpel gebaar dat meteen voor een glimlach zorgt. Hartstikke leuk, we zetten dan ook meteen koers naar het strand.

In de weken ervoor heb ik een 3-tal reserveringen gedaan om ons culinair te laten verrassen en zelf te ervaren welke invloed het interieur werkelijk heeft op de beleving van de gasten.
Deze avond dineren we in het hotel. Ik weet uit ervaring dat Bruin een uitstekende keuken heeft en mijn vrouw en ik gaan om half 8 aan tafel.

Onze kelner is een vlotte jonge kerel, ondanks zijn bijna accentloos Nederlands, verraad zijn tongval iets zuidelijks. Hij weet zich uitstekend verstaanbaar te maken en heeft duidelijk talent en een horeca opleiding genoten. Zijn roots liggen in Brazilië zo verteld hij, maar is naar Europa verhuisd om in eerste instantie in Spanje stage te lopen als kelner.  Een 60-urige werkweek zonder vergoeding deed hem Spanje verruilen voor Vlieland en dat is wat ons betreft een prima keuze geweest.

We bestellen het verrassingsmenu. Om de chef uit te dagen geheel vegetarisch. We starten met Avocado met Wasabi en o.a. granaatappel. De bijpassende wijnen van het wijnarrangement laten zich prima smaken. Er volgt een gerecht met Koolrabi en Zee-groente een hoofdgerecht met Knolselderij, Parmezaanse kaas en zwarte Truffel. We sluiten af met een dessert van Grapefruit en Bloedsinaasappel inclusief bijpassende zoete muskaatwijn.

Onze eerste avond was een aangename culinaire verrassing en de bediening was top. Een kleine kanttekening was de plek waar we zaten. De enorme gecapitonneerde bank die de volledige zijwand van het restaurant beslaat is weliswaar in het oog springend en akoestisch een uitkomst. Wanneer je echter de hele avond met je rug naar de andere gasten tegen deze bank aan kijkt, gaat het vervelen. Daar zou ik persoonlijk meteen iets aan veranderen, het levert geen bijdrage aan de beleving van de gasten.

Uitgeslapen beginnen we aan dag twee, we gaan voor een lange wandeling in de Kroons Polders, een schitterend natuurgebied aan de zuidkant van het Eiland ter hoogte van het Posthuis. Voormalig opzichter Kroon wilden aanvankelijk een gebied aanleggen wat geschikt was voor landbouw. Door de invloed van het zoute water uit de Waddenzee bleek dit echter niet mogelijk en ontstond er door de overgangen van zout naar zoet een uniek natuurgebied. Ben je eens op Vlieland, dan kan ik het je de Kroons polders van harte aanbevelen.

Om half zeven worden we verwacht bij strandpaviljoen Oost, sinds 2017 een verborgen parel op de oostpunt van Vlieland. Oost wordt gerund door Willem en Joanke, twee bevlogen horeca ondernemers waar we in de loop der jaren bevriend mee zijn geraakt. Eerder maakten we al het interieur van café tante Pé en restaurant Puur in de Dorpsstraat. In 2017 wonnen we de pitch om deze schitterende plek te mogen bouwen en inrichten. Sindsdien ondernemen Willem en Joep, (zoals Joanke op Vlieland wordt genoemd) samen met een klein team, op het strand.  

We hebben een tafel beneden met uitzicht over de Noordzee. De mooiste etalage die je je kunt bedenken. We starten met Oesters, de keuken van Oost serveert overigens visgerechten, voornamelijk uit de Noord of Waddenzee. Joanke schenkt een heerlijke Duitse bubbel uit die uitstekend bij de Oesters past. Ceviche van mango als amuse, een lekker pittige vissoep als voorgerecht. Het tussengerecht wordt geserveerd in een mooie Japanse houten box waarin diverse kleine visgerechtjes, dim summetjes en springrolls een fraai smaakpalet vormen. Ons hoofdgerecht is een Zeebaarsfilet op een puree-bedje van pastinaak en zilte groenten. Heerlijk. Het dessert bestaat uit zoete heerlijkheden afgetopt met een mooie dessertwijn.  

Oost is een geweldig fijne plek om eten en te vertoeven, geen standaard lif lafjes, maar eerlijk echt eten. Duurzaam hengel gevangen vis, op een bijzondere wijze bereid. De inrichting is sober en staat rechtstreeks in verbinding met zijn omgeving. Vanaf onze tafel zien we een zeemeermin waarvan de imposante staart bij nader inzien een jutvonst blijkt. Zitkussens zijn gemaakt van bootzeil en houten wanden afgewerkt met een lichte whitewash, het strandzand schuurt de vergrijsde eiken vloer. En toch, het meest in het oog springende van het interieur van Oost speelt zich buiten af, de Noordzee met zijn nimmer ophoudende branding. Oost verraste ons wederom in smaak en beleving.

Nog enigszins wankel van de fraaie wijnen van Oost beginnen we de dag met zwarte koffie op onze kamer. Het zonnetje lokt ons naar het binnen-terras, er staan lekker luie ligstoelen waarin we even een uurtje niksen. De rest van de dag vullen we met een strandwandeling en lezen. Mijn vrouw neemt een lekker bad en ik trek er even alleen op uit om wat te fotograferen. Het licht en de kleuren zijn elke keer weer een lust voor het oog op Vlieland.

Wederom om half 8 worden we verwacht bij Zuiver, het restaurant van Roland en Mieke Bakker. Net voor we willen vertrekken begint het te regenen. We gaan speciaal voor de gelegenheid in stijl gekleed en een nat pak is nou niet iets waar we mee binnen willen komen. Gelukkig staat onze auto tot onze beschikking. Normaal ga je op Vlie te voet of met de fiets, deze keer heb ik de auto mee voor wat zakelijk transport. Dat treft dus, al is het maar 500 meter, wij blijven droog.

Bij Zuiver heeft de chef het voor het zeggen, je eet er net als bij Oost een 5 gangen verrassingsdiner voor een vaste prijs. Het bijpassend wijnarrangement is aan te bevelen. De maître heeft er duidelijk verstand van en weet ons mooie verhalen te vertellen over de wijnen die hij uitschenkt. Ook vandaag Oesters vooraf met, uiteraard een bubbeltje in het glas. Ons voorgerecht is van Coquille, avocado, radijs en sorbet van Tonic. Dat beloofd wat.

Er wordt ons ceviche  en koud gerookte zalm voorgezet, het hoofdgerecht verrast ons opnieuw en voert terug naar vroeger tijden, Sukade, maar dan op z’n Zuivers. Heerlijk met rode wijn en ijskoud bronwater. En of het nog niet genoeg is, dan nog de kaasplank met lokale en regionale kazen. Uiteraard ontbreekt de Vlielandse zeewierkaas van Niels niet. En wanneer we stiekem al ons bovenste knoopje hebben losgemaakt, dan nog het dessert. Hollandse aardbeien, pure chocolade, citroen en cranberry, wauw!

Zuiver is volop smaak, een uitstekende service in een omgeving die je niet meteen op een wadden eiland verwacht. Hier geen drijvertjes of schelpen of andere vondsten van het wad, maar een strak vormgegeven interieur wat past in het plaatje. Het interieur straalt rust uit, een zwart plafond, eiken tafelblaadjes, een lederen hoes voor het bestek. Een beetje sjiek, mooi afgewerkt, maar ik mis het eilandgevoel.  

Terugdenkend hebben we 3 fijne, maar totaal verschillende avonden gehad waarin we ons steeds lieten verrassen door de chef. Dat is ons achteraf uitstekend bevallen. De interieurs van deze bedrijven waren evenals de gepresenteerde gerechten niet te vergelijken. Wat me nog het meest opvalt is dat de toon van de avond vaak bij binnenkomst wordt gezet. Is de eerste indruk positief, dan werkt deze sfeer de hele avond door.

In die zin is het interieur de eerste 10 minuten het belangrijkst. De entree, waar en hoe je vervolgens komt te zitten zorgen ervoor dat je als gast wel of niet snel acclimatiseert. Biedt een goed ontworpen interieur een waardevolle bijdrage aan de beleving van een culinaire avond? Ik zou zeggen Ja! Investeer als ondernemer in een goed doordacht interieurontwerp is dan ook mijn advies. Ik ben je hiermee graag van dienst.
Bel of mail me gerust voor een vrijblijvende afspraak.

 

 

 

 

 

 

terug

drie

maal

is

scheepsrecht

Gratis E-book
Horeca Inspiratie

Horeca Inspiratie

In dit boek krijg je volop Tips & Tricks om van je bestaande interieur the Place to Be te maken. Het boek is rijk geillustreerd en bevat eveneens handige kleur en materiaaladviezen.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Horeca interieur horeca inrichting Inspiratie voor ondernemers Verhalen uit de horeca Hotel interieur Restaurant interieur Strandtent interieur Strandtent inrichten terug