De kroeg doet goed

- 04 December 2018 door Edwin Timmers -

Als je goed kijkt, zie je de smile op mijn gezicht. Per e-mail ontving ik een (positieve) reactie op een stukje dat ik vorige week voor Tribe schreef. Een stukje over de link tussen arbeid en alcohol. Hieronder een flink deel uit de lezersreactie.
"Drank en arbeid waren altijd al nauw verweven. Berucht zijn de directeuren die naast hun fabriek een kroeg openden om van loonkosten weer loonopbrengsten te maken, en bepaald geen afnemende, want het verzekerde hen er tevens van dat het blutgezopen werkvolk zich 's maandags weer braaf aan de poort meldde, zodat al snel niet meer duidelijk was of er van een vicieuze cirkel of van een neerwaartse spiraal gesproken moest worden. Het verdwijnen van het wekelijkse loonzakje heeft aan deze oude traditie helaas veel afbreuk gedaan. Daarnaast vonden veel vrouwen het nodig om op vrijdagmiddag met hun uitgemergelde kroost post te vatten op strategische plekken tussen genoemde poort en kroeg, in een ultieme poging zich van de buit meester te maken."

Een opvallend fraai geformuleerde reactie. Ik ben er blij mee.

(Beste lezer, tussen ons gezwegen: bovenstaande reactie vloeide uit de pen van mijn kroegmaat. Een paar keer per jaar gaan we op café. We doen het uit liefde voor verhalen, we drinken om te voorkomen dat de mond tijdens het vertellen droogvalt. Helaas voor de thuisblijvers hebben we elkaar veel te vertellen. Toch gebeurt het soms dat we opeens door de verhalen heen zijn. Maar daar hebben we wat op gevonden: herhaling. Een goed verhaal is namelijk als een goed liedje: je moet het meerdere keren horen om het in al zijn finesse te kunnen waarderen. Deze cafébezoeken slaan inderdaad een gat in onze huishoudbegroting. Dit maken we echter goed met een welgemeende toast op het thuisfront en de belofte om aanstaande maandag weer keihard aan het werk te gaan. En mocht dat op maandag niet lukken, dan toch zeker op dinsdag.)
terug

uit

liefde

voor

verhalen