Dit moet je lezen!

- 22 October 2018 door Edwin Timmers -

Bingewatchen. Series kijken tot je er bij neervalt. Onlangs keek ik in vier dagen de tien afleveringen van Maniac op Netflix. Toch bingewatch ik weinig. Wel ben ik sinds een kleine week een bingereader. Peter Delpeut is de schuldige. Hij schreef de ronduit schitterende roman 'In het zwart van de spiegel'. Niemand hoeft van mij iets aan te nemen, maar als ik zeg dat je dit boek moet lezen, geloof me dan gerust.
In het zwart van de spiegel is volgens het boekomslag een roman, wat betekent dat het vertelde fictie is, niet waargebeurd. Al lezende bekruipt je echter het gevoel dat het een autobiografie is. Een voorbeeld: Peter Delpeut is filmer; de ik-figuur in de roman ook. In hoeverre de levens van de auteur en de ik-figuur samenvallen, weet ik niet. Voordat ik in het boek begon heb ik me hierin niet verdiept. Dat hoeft ook niet, want het grote leesplezier schuilt voor mij niet per se in het verbindende liefdes- en levensverhaal. Voor mij is het boek vooral een oefening in kijken naar kunst en naar de wereld om me heen. Het overkomt je.

Ruim de helft van het boek gaat over kunst en niet bepaald oppervlakkig. Delpeut schrijft en denkt hierover op een even speelse als aanstekelijke manier. Als hij pagina’s lang heeft verteld over het effect van het samenspel van zonlicht en wind op het gebladerte van bomen op schilderijen van zeventiende-eeuwse landschapsschilders, kijk je met nieuwe, verrukte ogen naar de bomen in je eigen tuin. Hoe lang Delpeut ook blijft doorgaan over de kleinste details op schilderijen, het verveelt geen seconde. Sterker nog, ik kan niet wachten om naar een museum te gaan en mezelf daar urenlang te vergapen aan een schilderij. Delpeut laat je verlangen naar kunst. Hij maakt er een eerste levensbehoefte van. Hij schrijft bovendien voortreffelijk: mooie zinnen die putten uit een ongekend rijke woordenschat. Genieten ten top, achthonderd pagina’s lang.

Koop dit boek, nestel je in een comfortabele stoel in de huiskamer, zet de tv op zwart, gooi je mobieltje in de kast en begin te lezen. Er is slechts één nadeel: je nachtrust wordt verstoord, simpelweg omdat wegleggen van deze pil eigenlijk niet te doen is. Je zult het ervaren, zeker weten.
terug

in

een

comfortabele

stoel