Een kleur is nogal bepalend

- 17 May 2016 door Edwin Timmers -

Kleur is emotie, met een kleur kun je laten zien hoe je je voelt, wat je wilt uitstralen bepaal je voor een groot gedeelte met kleur. In een goed interieur zijn de kleuren zorgvuldig gekozen. Het is de kunst om niet met alle winden mee te waaien en elk jaar de laatste modekleurtjes te willen volgen. In deze blog laat ik je mijn visie zien op kleur en geef ik je tips hoe je tijdloze combinaties kunt maken. Een belangrijk punt is dat je jezelf beseft waarvoor je aan het werk gaat. Een kleur die je thuis nooit op de muur zou smeren kan in de horeca er juist voor zorgen dat je een statement maakt.
Na de schrootjes invasie van de jaren '70 was Jan de Bouvrie zo'n beetje de eerste die tegen de bruin gebeitste en goudgeel gekleurde bijna Oostenrijkse sferen inging en hij maakte dan ook alles wit. Voor die tijd was de Bouvrie gewaagd en zijn aanpak zorgde voor een doorbraak in de Nederlandse interieurs. Mooi, maar inmiddels zijn we ook het wit al lang voorbij en mag er weer kleur gebruikt worden.

In de horeca kom ik trouwens zo af en toe nog wel eens een echt ouderwets vintage interieur tegen. Ben je de gelukkige eigenaar van zo'n café interieur. Niks meer aan doen, hoogstens de puntjes op de i zetten. Bel me daar gerust voor als je hulp nodig hebt.

Terug naar de kleur. Als ik een interieur ontwerp zit daar in de meeste gevallen flink wat kleur in. Ik hou van warme kleuren, rood en oranje zijn redelijk favoriet. Als je warme kleuren letterlijk goed uit de verf wilt laten komen is het raadzaam om ze te combineren met koude kleuren en materialen. Een rode tint komt bijvoorbeeld mooi tot zijn recht tegen een betonnen achtergrond. De kleur steenrode van metselstenen zijn prachtig in combinatie met koude groenblauwe glaskleuren.

Zorg voor een neutrale basis (vloer, wanden en plafonds) en combineer deze met accenten. Beton, steen, glas, hout en staal zijn allemaal natuurlijk aandoende materialen, hebben een neutrale uitstraling en zijn gemakkelijk te combineren. Accenten kun je vrij eenvoudig een keertje wisselen mocht je de felle kleurtjes beu zijn. Kies daarom niet te snel knal kleuren voor interieur onderdelen die lastig te vervangen, of gewoonweg te kostbaar zijn. Je meubilair bijvoorbeeld. Als je toch wilt knallen met je meubels, doe dat dan met de stoffering. Deze is simpel te vervangen en stelt je bovendien in de gelegenheid om later je eigen interieur te recyclen en zo dus geld te besparen.

Een simpele truc om te kijken of je interieur wel wat accenten kan gebruiken is het door je oogharen kijken. Kleurt alles zo'n beetje hetzelfde en springt er niks echt uit? Voeg dan wat complementaire kleuren toe. Complementaire kleuren zijn kleuren die elkaar eigenlijk afstoten. De meest bekende is wel geel en blauw. Wil je hier meer over weten download alvast hier mijn gratis interieur e-books boordevol interieur tips. Hier leg ik je haarfijn uit hoe je het echt goed kunt aanpakken.

Bel me overigens gerust voor een vrijblijvend inspiratiegesprek. 073-5325216. Fijne avond


Fijne avond
terug

Verf