Een klinkend klokgebouw

- 05 March 2018 door Edwin Timmers -

Een kerk is ook een klokgebouw zei onze bassist. Toch heeft Eindhoven ondanks de vele kerken slechts 1 klokgebouw. Vraag ernaar en elke Eindhovenaar stuurt je naar Strijp-S, ooit het industriele hart van de stad, sinds enkele jaren het culturele hart. Je herkent het Klokgebouw aan, hoe kan het ook anders, een enorme klok.
In de eerste week van januari bracht ik drie dagen achtereen in het gebouw door. We namen een stel liedjes op in de studio op de eerste verdieping. Ik vroeg Roel Blommers, de man achter de knoppen, wat er vroeger in het enorme pand ondergebracht was. Hij antwoordde dat er hier eerst ook een opnamestudio zat. Twee jaar geleden nam hij die over. Wat er daarvoor in het pand gebeurde, wist hij niet. De website van het Klokgebouw hielp me verder.

Het gebouw, naar een ontwerp van architect J.R. Bouten, werd voltooid in 1929. De Philitefabriek werd er in ondergebracht. Philite was het Nederlandse equivalent van bakeliet, een kunststof die Leo Baekeland, een Belgische chemicus die in New York werkte, in 1907 uitvond. Philips begon dit goedje in 1923 als eerste in Nederland te verwerken. Omdat bakeliet een beschermd handelsmerk was, introduceerde de Philips in 1930 het handelsmerk Philite.

Ik ben verzot op zulke info. Het gebouw en daarmee heel Strijp-S komt erdoor tot leven. Als ik mijn ogen half sluit, zie ik de arbeiders weer over het terrein lopen. Mannen in blauwe ketelpakken met donkere smeerolievlekken en een pet in dezelfde kleur op het hoofd.

Het zal aan mijn muzikale voorkeur liggen: iedere keer als ik naar een band in Eindhoven ga, kom ik als vanzelf op Strijp-S. Naast het betonnen Klokgebouw staat het in baksteen opgetrokken en tot de verbeelding sprekende Ketelhuis dat ooit de omringende gebouwen warm hield en nu als restaurant en café dienst doet. Hierachter staat een skatehal, Area 51, waar ik enkele jaren geleden een band zag. In de grote hal van het Klokgebouw zag ik weer een andere band.

Vorige week tufte ik opnieuw naar het Klokgebouw. Dit keer speelden er twee bands in het Blue Collar Hotel, dat is gehuisvest aan het andere uiteinde van dit stuk stadshistorie. De inrichting van de hotelbar is top. Gelijk bij binnenkomst stuit je op een enorme bar. Bestel gerust eerst een pint om vervolgens op je gemak rond te kijken. Elke keer weer sta ik versteld hoe interieurontwerpers zoveel sfeer kunnen scheppen in iets wat ooit een kille, louter functionele industrieruimte was.
terug

van

functioneel

naar

sfeervol