Eigenwijs is ook Wijs!

- 19 May 2016 door Edwin Timmers -

Deze uitspraak deed mijn moeder met regelmaat, helaas is ze ons vorig jaar veel te vroeg ontvallen, maar ik herinner me veel van haar markante uitspraken als de dag van gisteren. 'Eigenwijs is ook Wijs!' Ik geloof zelfs dat het woordje 'ook' er zelfs tussenuit mag. Het is namelijk prima om eigenwijs te zijn, daarmee ontleend een bedrijf zijn onderscheidend vermogen en ben je dus net even anders dan anderen. Veel van hetzelfde is namelijk saai, en dat wordt door de meeste consumenten ook zo ervaren. In de horeca is onderscheidend vermogen van levensbelang, dus is het juist een goede zaak om lekker eigenwijs te zijn. Een lekker eigenzinnig interieur kan je bijvoorbeeld zomaar een stuk aantrekkelijker maken.
Heb je eenmaal die felbegeerde extra gasten in je zaak, dan is het zaak om aan hun verwachtingen te voldoen. Een eigenwijze presentatie vraagt om producten die net even anders zijn. Natuurlijk hoef je niet meteen Johnny Boer te zijn, maar nu we het toch over eigenwijs tegen de stroom in denken hebben, is zo'n super horeca ondernemer wel een inspiratiebron.

Net even die laatste extra meter willen gaan, daar draait het toch allemaal om, eigenwijs volhouden aan een Food concept waarin je geloofd. Heb je een abonnement op Netflix, laat je dan inspireren door de serie Chefs Table, een geweldige documentaire over 6 verschillende chef's die allemaal op onnavolgbare 'eigen wijze' Food concepten in de markt hebben gezet. Echt een aanrader en Super inspirerend. Niet alleen voor horeca ondernemers maar voor iedereen die van passie houdt.

Zo heeft Jamie Oliver in het begin van zijn carrière op moeten boxen tegen de gevestigde orde. Hij moest knokken om schoolmaaltijden gezonder te krijgen en zette voortdurend zijn eigen goeie naam op het spel. Met zijn Fifteen projecten gunde hij ontspoorde jongeren de kans van hun leven, een echte struggle maar wist toch eigenwijs vol te houden aan zijn idealen. Ondertussen moest hij zijn restaurants draaiende houden en alles wat hij deed lag meteen onder een vergrootglas bij de Engelse Pers. Uiteindelijk leverde eigenwijs zijn hem de erkenning die hij meer dan verdiend. Als je de juiste intenties hebt en gepassioneerd bent mag je dan ook gerust lekker eigenwijs zijn. Dan is eigenwijs niet óók wijs, maar héél wijs!

Fijn weekend.
terug

Jamie Oliver