Potlood

Free Your Mind

- 12 July 2020 door John van Niftrik -

And the rest will follow. Voor mij een soort van vanzelfsprekendheid, maar toen ik onlangs een artikel las waarin werd gesteld dat ieders fantasie bepalend is voor zijn of haar mogelijkheden, was dat toch even een eyeopener. Met andere woorden, als je het kunt bedenken of dromen is het mogelijk. Ik las het artikel nog een keer en werd er helemaal blij van. Als kleine jongen had ik namelijk al een ongebreidelde fantasie, iets wat vroeger op school vaker níet, dan wél werd gewaardeerd. John zit vaak te dromen tijdens de les, toen ik deze opmerking van onze 'meester' in mijn rapport las, durfde ik het bijna niet aan mijn ouders te laten zien, laat staan aan mijn vriendjes.

Inmiddels jaren verder heb ik van diezelfde ongebreidelde fantasie mijn werk weten te maken en wordt ik gevraagd om dingen voor andere mensen te bedenken. Mezelf nooit beseffend dat die vanzelfsprekendheid in het vrijdenken, voor andere mensen wel eens helemaal niet zou kunnen gelden. Toch geloof ik dat het voor iedereen mogelijk is om vrijer te denken dan je in eerste instantie zou vermoeden.

Vrijdenken begint met het loslaten van vaste patronen. "Ik heb helemaal geen fantasie" zei een collega eens tegen me. Hij was gek genoeg de allerbeste decorateur die je zou kunnen wensen en maakte de meest fantastische wandschilderingen en levensgrote beelden voor ons bedrijf. Voordat hij zich bij onze Tribe aansloot mocht hij van zijn toenmalige werkgever elke dag keurig kozijnen en deuren lakken, er werd van hem geen fantasie verwacht. Zijn brein was jarenlang gevoed door alleen terpentine, grondverf en hoogglans lak en was hierdoor redelijk vastgeroest. Fantasie zat hem destijds alleen maar in de weg. Toen we hem wel die kans gaven wist hij zich er eigenlijk geen raad mee. Hij had genoeg fantasie maar die leek in loop der jaren steeds verder te zijn ingeblikt. Onze bijdrage was eigenlijk alleen maar het gaatje in de deksel te prikken. Pfff… Vrijdenken is dan ook een ander de vrijheid en ruimte durven gunnen om verder te kijken.

De wondere wereld van Chriet Titulaer, de Nederlandse natuurkundige voorspelde in de jaren '70 al de komst van de iPhone. Terwijl de meeste van zijn kijkers dachten; "ja ja, het zal allemaal wel", zetten Steve Jobs en zijn vriend Steve Wozniak al de eerste voorzichtige stappen naar dat waarover ze fantaseerden. Jobs als dromer en Wozniak als techneut, met hun ongebreidelde fantasie wisten ze hun, toen nog piepkleine onderneming Apple, tot grote hoogtes te brengen. Zonder deze vrijdenkers was het nooit gelukt.

Kleine kinderen fantaseren erop los, het maakt ze vrijdenkers pur sang. Ze worden niet belemmerd door alles wat ons in het latere leven wordt aangeleerd. Vraag een kind om te fantaseren over de ruimte en je krijgt de meest spectaculaire verhalen voorgeschoteld. Ze hebben geen weet van zwaartekracht, laat staan van de problemen waar ons lichaam mee te maken krijgt bij gewichtloosheid en kennen totaal geen grenzen in hun fantasie.

Als je dus in staat bent om opnieuw voor jezelf een soort nulpunt te bepalen biedt je dat de vrijheid om grenzenloos te fantaseren. Het is de manier waarop ik voor onze klanten unieke interieur concepten probeer te bedenken. Interieurs waarover gepraat wordt, dat is waar we naar streven, maar om ze te realiseren vergt een boel fantasie. Niet alleen voor het Tribe team, maar ook voor de opdrachtgevers. Hetgeen we gaan maken bestaat immers nog niet, behalve dan in mijn hoofd. Het is de kunst om jezelf een voorstelling te maken hoe het gaat worden. Doe je ogen dicht en waan jezelf op de plek waar je straks aan het werk bent. Vraag jezelf letterlijk af hoe het eruit ziet of wat voor gevoel je krijgt in zo'n ruimte en schrijf het zo gedetailleerd mogelijk in een notitieboekje.

Eigenlijk doet het er niet toe in wat voor branche je opereert. Vrijdenken brengt je verder. Je kunt het dan ook overal op toepassen als je even de teugels kunt laten vieren. Zo worden veruit de meeste bedden verhuurd door een bedrijf wat geen enkele hotelkamer bezit. Oprichters Joe Gebbia, Brian Chesky en Nathan Blecharczyk waren zonder fantasie nooit op het idee voor Air B&B gekomen. Over vrijdenkers gesproken.

Maar waarover droom jij?
Neem gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak.
fijne avond.

terug

the

sky

is the

limit

Gratis E-book
Horeca Inspiratie

Horeca Inspiratie

In dit boek krijg je volop Tips & Tricks om van je bestaande interieur the Place to Be te maken. Het boek is rijk geillustreerd en bevat eveneens handige kleur en materiaaladviezen.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Inspiratie voor je interieur Kantoor interieur Cradle To Cradle Inspiratie voor ondernemers Out of the box denken terug