Gebaande Paden

- 18 May 2017 door Edwin Timmers -

Mijn voormalige buurman heeft een boot. Of ik mee wil gaan varen. Natuurlijk wil dat. De wereld vanaf het water is een andere. Heerlijk. En de zon schijnt. Ik zit op het voordek en laat het nieuwe perspectief zijn werk doen. In de verte lopen schapen op de dijk.
Schapen lopen in een rij en altijd wat stuntelig, met horten en stoten. Het lijkt wel alsof een onzichtbare hand af en toe een van de schapen in de billen knijpt. Dit schaap schrikt, maakt vaart en botst met zijn kop tegen de billen van het schaap voor hem, enzovoorts. Schapen banen paden. Ik zie schapenpaden op de dijk. Op een afstand lijkt het stelsel van paden op een handschrift. Zouden schapen ons iets willen vertellen?

Schapen willen ons niets vertellen. Als ze honger hebben, blaten ze. Schapenpaden zijn gebaande paden. Een gebaand pad is een begaanbaar pad. Over een begaanbaar pad begeef je je sneller van A naar B. Een begaanbaar pad neem je voor lief, het is er en je gebruikt het. Hoe ruiger het landschap, hoe fijner de aanwezigheid van een begaanbaar pad.

Waarom verlaat Tribe zo graag de gebaande paden? Het antwoord is simpel: mensen zijn geen schapen.
terug

1 schaap

over

de

dam