Heerlijk unplugged en offline

- 06 April 2017 door Edwin Timmers -

In 1989 zond MTV de eerste serie uit van MTV unplugged, het programma werd tegen alle verwachtingen in een regelrechte hit. Blijkbaar bestond er wereldwijd de behoefte om de volumeknop wat lager te draaien. Voor de band Nirvana was de unplugged sessie een schot in de roos en binnen no time lag er dan ook een unplugged album in de platenwinkels. Het programma zorgde voor de wereldwijde doorbraak van de band van Kurt Cobain. Mooi om nog eens aan terug te denken en ik beluister die bewuste unplugged sessie dan ook nog steeds met veel plezier. Maar goed, even naar de orde van de dag, van MTV Unplugged naar Offline
Net zoals de behoefte aan wat zachtere klanken eind jaren tachtig bestaat er op dit moment bij een steeds grotere groep mensen de behoefte om er letterlijk even de stekker uit te trekken. Offline wel-is-waar, want een stekker heb je vandaag de dag niet nodig om 24/7 online te zijn. Maar goed, langzaam maar zeker ontstaat er dus links en rechts een nieuw soort bewustzijn, offline zijn, even geen prikkels van je smartphone, maar gewoon ff niks. Misschien ben je er jezelf niet direct van bewust maar de manier waarop we met z'n allen, en met name de jonge generatie, in een sneltreinvaart verslaafd zijn geraakt aan de smartphone is op z'n zachtst gezegd zorgwekkend te noemen.

Je ziet het overal om je heen, mensen in de stad die op hun smartphones lopen te turen, ze zien niks van hun omgeving, laat staan dat ze contact maken met andere mensen. Stelletjes in restaurants die alleen maar op hun telefoon zitten te gapen, ze lijken elkaar niks meer te vertellen hebben, behalve dan als er een grappig filmpje van de zoveelste vriend voorbijkomt. Iedereen even offline zou dus geen gek idee zijn, gewoon op gezette tijden geen online prikkels via allerlei social media kanalen.

Op sommige plekken in de horeca is de smartphone al in de ban, daar geldt je smartphone uit, of jij eruit! Zalig om te zien, al die pratende mensen. Kijk, daar leest iemand zelfs een boek. Op dit moment kun je bijvoorbeeld bij de Fabrique in Maarssen compleet dis-connecten, het volledige interieur en inrichting van deze ruimte staat in het teken van offline zijn. Sterker nog, er zijn op dit moment zelfs peperdure offline vakanties te boeken. Het kost wat, maar dan heb je ook wat, hoe raar dat misschien ook klinkt, blijkbaar is het nog niet zo gemakkelijk om plekken te vinden die nog 'puur' zijn. Je maakt er gegarandeerd contact met je medereizigers, wie weet heeft er iemand wel een polaroid camera bij ;-)

Maar goed, even serieus, je zou er goed aan doen om er bewust voor te kiezen om elke dag een periode Smartphone-Free te zijn. Volgens mij moet dat te doen zijn, persoonlijk heb ik mijn mobieltje in het weekend al in de ban gedaan. Ik betrapte mezelf erop te veel, en zonder doel, met dat ding aan het hannesen te zijn. Op zaterdag en zondag ben ik zodoende redelijk onbereikbaar en tegelijkertijd efficiënter dan ooit. Ik wordt niet afgeleid van hetgeen waar ik werkelijk mee bezig wil zijn, en of dat nou mijn werk of mijn vrouw en kinderen zijn, ik ben heerlijk unplugged.

Trek er komend weekend, of gewoon eens tussendoor, ook even de stekker uit, wedden dat het goed voelt.
Fijne avond.
terug

Even

zonder

prik

kels