Het nuchtere neefje van succes

- 10 September 2018 door Edwin Timmers -

Het gebeurt nogal eens. Mensen wier hard werken met succes wordt bekroond. De link tussen hard werken en succes lijkt dan logisch, net als de link tussen succes en het eigen gelijk. Maar dat is niet zo. Succes is tricky spul. Neem er niet teveel van!
Ik ken veel mensen die hard werken. Bouwvakkers, managers, reclamemakers, interieurontwerpers, noem maar op. Allemaal malen ze niet om succes. Een fijn en mooi huis en wat financiële ruimte om te kunnen genieten, is eigenlijk alles wat ze willen. Nooit spreekt een van hen over succes. Wel zeggen ze dat het goed gaat als dat ook daadwerkelijk zo is of zo ervaren wordt. Als het niet bijster floreert, zeggen ze dat ook.

Ik vraag me oprecht af wat sommigen bezielt om te blijven spreken van een succesvol leven en dat je daar naar moet streven. Een succesvol leven is een geslaagd leven. De bouwvakkers, managers, reclamemakers, interieurontwerpers, enzovoorts, die ik ken zijn blij als het leven op rolletjes loopt. Maar ze zijn ook nuchter genoeg om te weten dat het snel kan veranderen.

Succes wordt op sterren geplakt. Pop- en filmsterren zijn meesters in het spelen van het sterrenspel. Stuk voor stuk zullen ze de ijzeren wet van de showbizz ervaren: today you’re hot, tomorrow you’re not. Er komt een moment dat men je uitkotst, de pers voorop. Nog harder is het moment dat iedereen aan je voorbij loopt, omdat je niet interessant meer bent.

Dat succes lui en arrogant kan maken, bewijzen de politici van de grootste regeringspartij. Deze partij blijft populair ondanks de vele smetjes. Uit de manier waarop bijvoorbeeld de snelle stijger Klaas Dijkhoff spreekt over zijn overtuigingen, blijkt dat hij zijn succes koppelt aan zijn eigen gelijk. Hij meent oprecht de waarheid te spreken. Hij beseft nog niet dat succes hem een beetje dol in de kop maakt. Kanye West beseft dat inmiddels wel.

Succes en creativiteit zijn niet onlosmakelijk verbonden. Makers die verknocht zijn aan hun scheppende activiteit, malen niet om succes. Zolang het leven maar enigszins op rolletjes loopt, zolang er maar speelruimte is en zolang er hoop is op erkenning, het nuchtere neefje van succes.
terug

meesters

in

het

spelen