Potlood

Hotel de wereld, echte gastvrijheid begint bij vrijheid

- 03 September 2021 door John van Niftrik -

Op 15 juli, net voordat Nederland massaal vrij neemt en even de boel de boel laat, rijd ik op uitnodiging van de kersverse nieuwe uitbater, Hans Hooft, naar Wageningen. Zijn nieuwe bedrijf, Hotel de Wereld is waarschijnlijk het allerbekendste hotel van Nederland en ligt aan het 5 mei plein nummer 1. Het was op deze plek waar de machtsoverdracht van de Duitesers aan de geallieerden plaatsvond via 'The Orders To Surrender' en de vrede die we nog elk jaar op deze dag vieren, werd ingezet. Het 5 mei plein, een mooiere metafoor voor vrijheid is nauwelijks denkbaar.

De stamgast van Tribe, Edwin en ik, zei de gek, zijn inmiddels de 1.000 blog-posts gepasseerd en nog steeds laten we ons graag verrassen door het moois dat de horeca te bidden heeft.
Vandaag in het bijzonder, er ligt een uitnodiging in het bekendste Hotel van Nederland, waar ik, tot mijn eigen verbazing, nooit eerder ben geweest.

Na een ritje van zo’n 40 minuten navigeer ik mijn auto door het centrum van Wageningen en vind al snel vlakbij mijn bestemming een parkeerplaats. Even verderop spot ik het markante gebouw en voel meteen iets van de sfeer die het hotel uitstraalt. Hier heeft een van belangrijkste gebeurtenissen van de vorige eeuw plaatsgevonden. Dit besef zorgt voor een lichte tinteling in mijn onderbuik, wat ik zodra ik de drempel van het hotel overga, meteen ook weer kwijt ben.

Terwijl gastheer Hans in de lobby zich nog even ontfermt over een paar hotelgasten krijg ik mooi even de gelegenheid om een eerste indruk op te doen. Meteen valt me de grote open keuken op waar, naar later blijkt, Chef Jeroen de scepter zwaait. Er heerst een lekkere bedrijvigheid, hands on! hier hou ik van. Hans en Chef Jeroen maken ondanks de drukte meteen contact en ik neem op verzoek plaats aan de bar die zich over de gehele frontbreedte van de keuken uitstrekt.

Inmiddels zijn de hotelgasten naar hun kamers en zo blijkt de bar een mooie plek te zijn voor een leuk gesprek. Terwijl Chef Jeroen mij verrast met een overheerlijke zalm en gesmoorde Venkel (over gastvrijheid gesproken) verhaald de kersverse ondernemer over zijn ambities en passie om Hotel de Wereld opnieuw op de kaart te zetten. Samen me met de 4 andere partners van HIM+ nam Hans het hotel midden in Coronatijd over. De liefde voor horeca in oude monumentale panden maakten dat de partners deze kans niet voorbij konden laten gaan.

Waar het vroeger in Hotel de Wereld voornamelijk om haar geschiedenis draaide, is het motto van de nieuwe eigenaren het vertellen van verhalen. Zonder het verleden te vergeten, het hotel herbergt immers nog legio verwijzingen naar de bewuste 5 mei datum, gaat het in Hotel de Wereld vandaag de dag vooral om verhalen over vrijheid. Hotel de Wereld, daar waar de vrijheid al jaren te gast is! Een andere benadering maar met een even zo sterke boodschap. Kort samengevat in 3 V’s.
Vrijheid-Verwennen-Veluwe.

Om die verhalen over vrijheid kracht bij te zetten zijn we de hotelkamers aan verschillende vrijheidsstrijders aan het verbinden, verteld Hans enthousiast. Zo hebben we inmiddels een kamer in de stijl van street-art kunstenaar Banksy en schrijfster Astrid Lindgren. Een totaal andere benadering dan die je zou verwachten als je denkt aan de ondertekening op 5 mei ’45 in de huidige Grote Capitulatiezaal. Deze ongedwongen benadering over vrijheid spreekt een breed publiek aan en het thema vrijheid is altijd actueel.

Met respect voor de gebeurtenissen in het verleden verblijven onze gasten in het heden op de plek waar de vrijheid al jaren te gast is. Hoe mooi is dat en niks is minder waar.Bovendien ligt Hotel de Wereld midden op de Veluwe, en waar ervaar je letterlijk nog meer vrijheid dan lekker buiten midden in het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland.

Hans laat me vervolgens de klassieke eerder genoemde Capitulatiezaal zien, met daarin nog de authentieke elementen als fraaie houten lambriseringen, een visgraat parketvloer, sierstuklijsten en klassieke toog. Stoffige meubels hebben plaatsgemaakt voor moderne varianten die het in deze omgeving uitstekend doen. Aangrenzend een heerlijk lichte serre met prachtige glas in loodpartijen, het ruime terras en het onlangs vernieuwde restaurant aan de andere zijde van het pand.

Verwennen doen we onze gasten met echte gastvrijheid. Een eenvoudige interviewer een heerlijke amuse voorschotelen is daarvan een mooi voorbeeld. Tafelwater op alle kamers en oprechte hartelijkheid. Het restaurant is laagdrempelig en er wordt met de seizoenen mee met streekgebonden producten gekookt. Geen poespas maar lekker betaalbaar eten en drinken. Mooie wijnen en ons eigen road to freedom biertje.

Waarom ben ik hier niet eerder geweest?

terug

het

vertellen

van

verhalen

Gratis E-paper
Blunder top 10, kleine en grote ergernissen uit de horeca

Blunder top 10

In dit nieuwe e-paper probeer ik je bewust te maken van iets waar elke ondernemer mee te maken heeft: bedrijfsblindheid.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Inspiratie voor je interieur Horeca interieur Duurzaam interieur Beleving in de horeca Inspiratie voor ondernemers Verhalen uit de horeca Hotel interieur Restaurant interieur Gastvrijheid terug