Kraaiensoep van takken

- 20 November 2017 door Edwin Timmers -

"Het smaakt in ieder geval naar vogel, zei de oude vrouw die soep trok van een tak waarop een kraai had gezeten."

De dagboeken van de Deense filosoof Kierkegaard zijn een verzameling hoogst vermakelijke notities van een vlijmscherpe en creatieve geest. Het spreekwoord hierboven nam ik eruit. Kierkegaard gebruikt het om aan te geven dat als denkers in zijn tijd (omstreeks 1840) al originele ideeën hebben, het niet meer dan slappe aftreksels van oude ideeën zijn.

Omdat ik het een grappig spreekwoord vind, stuurde ik het door aan een vriend, die erop reageerde met een verhaal over marketing. Zijn collega, een marketeer maakte hem duidelijk dat een verhaal zelfs geen waarheid hoeft te bevatten. Gebakken lucht volstaat dus, een verhaal hoeft niet eens naar vogel te smaken. Om zijn zwakke pleidooi geloofwaardiger te maken, verzon de marketeer er maar wat omheen. Er klopte niks van, maar zijn publiek slikte het.

Ik vroeg mijn vriend of de marketeer iets aan een klant had geleverd dat niet naar wens was en dus recht geluld moest worden. Dat was het niet. Wel besefte betreffende marketeer tijdens een training aan junior marketeers dat hetgeen hij vertelde erg dunne soep was.

Welbeschouwd gaf hij de nieuwe garde marketeers precies de goede training: lucht bakken. Een training waarbij wel het vertellen van belang is, doch niet de inhoud van het vertelde. Hoe naar dit ook mag klinken, je moet er talent voor hebben om het te kunnen.

“Met veel mayonaise kun je stront nog wel lekker maken,” leerde mijn oom me ooit. Marketeers maken stront lekker met verbale mayo.

Ik heb een zwak voor reclame omdat het vaak erg mooi gemaakt is, maar ook omdat het de geest wakker houdt. Elke reclameboodschap beschouw ik principieel als verbale mayo. Of als kraaiensoep van takken. Het is aan de marketeer om mij te overtuigen. Het lukt ze hoogst zelden. En daar ben ik hen dankbaar voor. Want een wereld zonder marketeers is als een wereld zonder ‘fake news’. Saai dus.

terug

heerlijk

gebakken

lucht