La dolce far niente

- 11 May 2016 door Edwin Timmers -

Het zalige nietsdoen, dat betekend La Dolce Far Niente in letterlijke zin. Maar wanneer doe je nou echt werkelijk niks. Als ik mezelf na ga dan komt het echt maar weinig voor dat ik echt niks doe. Toch is het goed om eens de boel de boel te laten en gewoon eens helemaal niks te doen. Gewoon nadenken, genieten van de volgeltjes, de zee of gewoon het weer. Misschien geniet je wel van het vervelen.
Jezelf vervelen is namelijk goed voor het creatieve proces, je hoofd even helemaal leegmaken en dan komen er vanzelf ideeën en ideetjes in je opborrelen. Voor kinderen is het bewezen gezond om zichzelf eens stierlijk te vervelen, ik geloof dat het voor ons volwassenen ook geen kwaad kan.

Daarom ben ik er dit weekend eens voor gaan zitten, ik weet het, het klinkt echt raar, maar ik ben bewust eens een poosje helemaal niks gaan doen. En dat viel nog niet zo mee. Al snel betrapte ik me op de aandrang om even m'n mobiel te checken of toch weer een boek te gaan lezen. Gek eigenlijk dat echt niks doen lastig is.
Toen besloot ik mezelf eraan over te geven en heb ik gewoon wat voor me uit zitten staren, genoten van wat volgels hoog in de lucht en de zon in m'n gezicht.

Het weer werkte volledig mee aan mijn uurtje niksdoen, lekker lui languit in de tuin. Maar goed, aan dat niksdoen komt uiteindelijk toch weer een eind maar ondanks mijn korte zelf afgedwongen sessie voelde ik me er prima door. Ik had wat ideeën de revu laten passeren en was geïnspireerd geraakt om zo nu en dan dat niksdoen eens te herhalen.
Ik nam me voor om vandaag geen blog meer te schrijven, dat komt morgen wel. De met mijn niksdoen opgedane inspiratie over het inrichten van een nieuw te bouwen restaurant schreef ik op een klein kladbriefje en het recept van een heerlijke pasta Putanesca wist ik opeens weer uit mijn hoofd.
Het smaakte verrukkelijk.

Die houden we erin.
Fijne avond en geloof me het helpt echt.
terug

Het zalige nietsdoen