Potlood

Lebowski Utrecht: The Dude Abides

- 10 October 2020 door Tim Van Niftrik -

Aan de voet van de Dom staat een groep demonstranten te schreeuwen over mondkapjes. Het regent. Het is drie uur op een zaterdagmiddag. We hebben zojuist gebowld en ik heb verloren. Geheel in stijl duiken we Grand Café Lebowski binnen.

‘The Dude Abides’ - The Dude, staat achterop de trui van een van de jongens van het barpersoneel bij Lebowski in Utrecht. ‘Jullie hebben de film in ieder geval gezien’, zegt de jongen met halflang zwart haar en een goeie snor nadat hij mij hoort herhalen wat er op zijn rug gedrukt staat. Hij loopt ons voor naar een van de laatst beschikbare tafeltjes. Helemaal achterin het café nemen we op een verhoging plaats.

De ruimte heeft een hoog plafond en is verlicht met ouderwetse kroonluchters aan het plafond en aan de muur. In de kroonluchters aan de muur zitten rode peertjes waardoor de ruimte in het rood licht baadt. Op de tafel staan kaarsjes. Rechts van ons een levensgrote opgezette giraffe, in het midden een emoe. Filmposters aan de muur. In een wandkast staan hoofden van poppen.

Ik zit hier met een radio-DJ, een producer, een videoregisseur en mezelf. Op het menu: bier (gebrouwen voor Café Lebowski) en over de speakers rustige muziek. Op tafel verschijnt een bittergarnituur (XL), geserveerd op een dienblad. The Dude Abides, The Dude takes it easy. En zo ook de sfeer bij Lebowski: gezellig en relaxed. Op de terugweg van de WC neemt de producer een spelletje mee. We spelen de pocketeditie van Party & Co uit 1995. Toen was ik nog niet eens geboren en The Big Lebowski kwam pas in 1998 uit. Inhoud: spelkaarten, vier pionnen, dobbelsteen, pen, papier en zandloper. Werkelijke inhoud: spelkaarten en twee pionnen. Het ontbreken van de dobbelsteen was zo opgelost met een dobbelsteen-website en de tekenronde werd geschrapt.

En zo speelden we een aantal potjes Party & Co, telkens van team wisselend. Het moet wat schuine blikken hebben opgeleverd, een groepje gasten die regelmatig elkaars lippen zaten te lezen. Zelfs de serveerster moest af en toe wachten omdat we in een intense lipleessessie zaten. Na het bier werden het cocktails. Waarom ook niet. Als allereerste op het menu staat de White Russian, dé favoriete beverage van The Dude. Wodka, Kahlua (koffielikeur) en melk (of volle room). Of het het barpersoneel ook een Whisky Sour kan maken was mijn vraag. Dat stond niet op het menu maar was geen probleem. Dus werden het Whisky Sours, Chouffekes, Mojito’s en een paar potjes Uno.

De DJ vertrok en toen was het half negen. Bij Grand Café Lebowski in Utrecht waan je je in een Coen Brothers film. Je hebt geen idee dat de tijd zo snel verstrijkt en The Dude Abides.

terug

na

het

bier

cocktails

Gratis E-book
Horeca Inspiratie

Horeca Inspiratie

In dit boek krijg je volop Tips & Tricks om van je bestaande interieur the Place to Be te maken. Het boek is rijk geillustreerd en bevat eveneens handige kleur en materiaaladviezen.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Inspiratie voor je interieur Horeca interieur horeca inrichting Beleving in de horeca Out of the box denken Verhalen uit de horeca Verhalen aan de bar Café interieur Industrieel interieur industriële inrichting terug