Meer met minder

- 11 April 2017 door Edwin Timmers -

Alleen in een interieur met een bonte verzameling van spulletjes kun je waarschijnlijk nooit genoeg kitsch bij elkaar verzameld zien. Ik kan er als ik in de juiste stemming ben wel degelijk van genieten. En als ik er even over nadenk geldt dit wat mij betreft wel zo'n beetje voor elke interieur-stijl. Misschien gaat de less-is-more vlieger voor zo'n bepaalde inrichting niet direct op, maar in de regel is dit uitgangspunt prima toe te passen.
Meer met minder! Al staat er ons eigen 'Dutch Design', in de wereld van architectuur en vormgeving, hoog mee aangeschreven. Toch hoef je niet direct op de kunstacademie te hebben gestudeerd, om er in je eigen interieur mee aan de slag te gaan.

Soms is het zelfs gewoon een kwestie van opruimen. Verlos jezelf en je onderneming van allerlei overbodige bullshit. Verstrooiing is namelijk een van de grootste valkuilen van een inrichting. Meer is minder, maar andersom geldt hetzelfde. Pas er voor op, want voor je het weet staat je interieur vol met waardeloze prullaria. Weg ermee. Echte mooie decoratieve elementen kunnen natuurlijk prima, maar komen letterlijk het beste uit de verf, in een sobere omgeving.

Heb je een restaurant, winkelbedrijf, kantoor of showroom, loop dan eens systematisch door je interieur en stel jezelf de vraag of de elementen uit je inrichting van toegevoegde waarde zijn voor je bedrijf. Gewoon omdat het wel leuk is telt niet ;-) Waarde is uiteraard een rekbaar begrip en voor elke ondernemer anders, maar gemiddeld genomen weet iedereen wat ik bedoel met prullaria. Er is een periode geweest waarin bijvoorbeeld brouwerijen graag hun stempel op horeca bedrijven drukte. Ze overspoelden hun klanten met spiegels, lichtbakken, nep-emaille- en nep-neon-borden, etc. Allemaal rommel die vaak zonder erg ergens blijft hangen. Verstrooiing in optima forma en wat mij betreft killing voor je imago, ik kom het nog steeds overal tegen.

Minder is meer, misschien schrik je er even van als je nog in de veel-voor-weinig modus zit, maar het is wel degelijk iets om serieus rekening mee te houden. Ga je voor de langere termijn, kies dan voor kwaliteit, hier kun je het less-is-more principe prima op toepassen. Je hoeft niet direct met een pincet je gerechten te gaan stylen, daar draait het niet om. Kies bijvoorbeeld voor Biologische producten met veel smaak, karakter en een mooi verhaal. Daarvan hoef je geen borden-vol te serveren, schaarste doet begeren, weet je nog?

Verandering van imago, interieur en presentatie kun je op 2 manieren voor het voetlicht brengen. Je kunt je nieuwe stijl voorzichtig implementeren, om er zelf aan te wennen, maar ook om je gasten de gelegenheid te geven je nieuwe stijl te waarderen. Als je toch volledig het roer om gooit is het verrassingseffect vaak een leuke manier om de wauw factor te krijgen. Kies wat het best bij jou en je bedrijf past, maar ga ervoor. Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken, neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek. Fijne avond
terug

Less

is

More