Niet van echt te onderscheiden

- 04 May 2018 door Edwin Timmers -

Het zal onder invloed zijn geweest, maar ik heb mijn tanden wel eens in een plastic appel gezet. Geloof me, je wordt er niet vet van.
Gemiddeld gooit elke Nederlander jaarlijks 41 kilo voedsel weg. Tel dit op bij verspilling in de gehele keten en begrijp dat het huidige kabinet, met minister Schouten voorop, voedselverspilling serieus wil gaan aanpakken. Een goed voornemen. Voedsel hoort niet in de groenbak, het moet via de maag en het darmstelsel het riool in.

Eigenlijk is het heel simpel. Minder bereiden en eventuele hongerklap verhelpen met een echte appel of een krekkertje kaas.

Ik zie groentes verpieteren in de supermarkt. Graag zou ik ze allemaal naar binnen werken.

Elke stronk prei rijst fier op uit de aarde. Elke stronk telt zoals elke cent in een euro telt. Elke paprika wordt geteeld met het oog op consumptie. Elke paprika draagt bij aan het goede leven van de teler.

Zo zat ik wat te mijmeren over het nobele doel dat mensen hun plantaardige voedsel toedichten. Ik zag het al denkende uit de grond opschieten.

“Niet van echt te onderscheiden,” zei mijn vriendin. We zaten in een lunchroom. Op ons tafeltje stond een vaasje met prachtige orchidee-achtige bloemen. Ik vroeg mijn vriendin of dat niet vreselijk duur is, telkens verse orchidee-achtige bloemen op alle tafels. “Het zijn neppers,” antwoordde ze.

Ik denk niet dat minister Schouten de sierteelt durft aan te pakken. Zou op duurzame gronden echter wel nodig zijn. Snijbloemen worden niet gegeten, we zetten ze in een vaas op tafel, kijken ernaar zolang ze stralen en gooien ze weg zo gauw het verval pijnlijk duidelijk wordt. Je wordt er niet vet van. Snijbloemen zijn pure verspilling. Als liefhebber van ruikertjes zeg ik het met pijn in mijn hart.

Neppers van kunststof zijn het duurzame antwoord op de verwelkende plantaardige variant. Ze hebben maar een beetje water nodig: voor het verwijderen van stof dat zich in de loop van maanden op hun tere blaadjes verzamelt.
terug

echte

appel