Ontwijkagent

- 17 August 2018 door Edwin Timmers -

De wijkagent vangt de klappen die zijn collega ontwijkt. Ontwijkagent, in een appgesprek zag ik deze professie vandaag voorbij komen, bedoeld als grapje. Ik moest er om lachen.
Je zou de wijkagent ook op de kermis kunnen inzetten. Vervang de stapel met blikken in de ballentent door een wijkagent en probeer hem - met zachte sponsballen natuurlijk - te raken. Missen alle ballen hun doel, dan is de wijkagent een ware ontwijkagent.

Het voorvoegsel 'ont' is een eigenaardig ding. Denk maar eens aan ontwikkelen. Ontwikkelen is iets tot stand brengen, iets wat nog weinig voorstelt kwalitatief opschalen. Maar waarom duidt men dit gebeuren met het voorvoegsel ‘ont’ bij wikkelen?

Ontstaan is ook al zoiets.

Veel bedrijven zeggen tegenwoordig dat ze hun klanten ontzorgen. Ze nemen de zorgen bij hen weg. Een ontzorgd iemand is vrij van zorgen. Een zorgconsulent is de bemiddelende schakel tussen patiënten en hulpverleners. Een ontzorgconsulent verbreekt de verbintenis tussen patiënten en hulpverleners. Een ontzorgconsulent neemt zorgen weg, wat zorg overbodig maakt. Een nobel beroep, ofschoon ik niemand ken die het uitoefent.

Ontluiken is duidelijk. Liefde ontluikt. Liefde die zich aanvankelijk achter luiken verschool, wordt zichtbaar als die luiken door de liefde zelf worden weggenomen. Ontluikende liefde.

Tribe ontwerpt interieurs. Ontwerpen is ook al zoiets. En toch is het duidelijk, bovendien is het er goed toeven.
terug

er

om

lachen