Pijnlijke liefde

- 16 October 2018 door Edwin Timmers -

When a man loves a woman. Mustang Sally. Sittin' on the dock of the bay. Soulmuziek. Bij vlagen mijn favoriete muziek. Ruim vijfentwintig jaar geleden was het voor het eerst raak. Waarschijnlijk opende Wilson Pickett de deur naar dit genre voor mij. Met elke nieuwe plaat die ik aanschafte, opende de deur een stukje meer. Ik verpandde gaande gaandeweg mijn hart aan de hartverscheurendste variant, de deep soul. Drama in het kwadraat, met mannen en vrouwen die hun ziel via hun keel naar buiten werken. Prachtig!
Bovenaan mijn lijstje staat Your love is worth the pain van Johnny Truitt. Johnny begint rustig, maar toch zegt iets in zijn stem al dat er iets niet pluis is. Hij is gekwetst, hij heeft pijn, hij zal spoedig breken. Ja, hij breekt, na krap tweeënhalve minuut schreeuwt hij het uit: “Your love is worth the pain!” Zijn hartezeer is besmettelijk; ik durf hier op te biechten dat mijn ogen nat worden telkens als ik de finale van dit kunstwerk doormaak – ervaar het zelf op youtube. Therapeutische muziek. Maar wat zegt de titel eigenlijk?

Your love is worth the pain. Liefde die de pijnlijke kanten van een relatie overstijgt. De titel heeft iets religieus, en ook iets radicaals. De martelaar die lijdt vanwege zijn of haar liefde voor god. Johnny Truitt brengt de liefde terug naar de straat, een plek waar ook genoeg te lijden valt, zo blijkt.

Verleden week draaide ik het liedje zo’n tien keer achtereen in de auto. En toen viel het kwartje. Your love is worth the pain is het lijflied van de kunstenaar. Dat moet haast wel. Het creatieve proces is niet zelden een lijdensweg. Verlammende twijfel en niemand die zegt (kan zeggen) hoe je verder moet. En dan opeens is het er, de verlossing. Opeens zie je licht in het duister. Je lijf begint te gloeien, het leven lacht je toe, het werk dat je onderhanden hebt krijgt vorm. Opeens besef je weer waarom je doet wat je doet, waarom je telkens weer door die shit banjert. Het is de liefde, dit moet de liefde zijn, je loopt er van over. Your love is worth the pain.
terug

in

het

kwadraat