RE-cyclen 2.0

- 27 May 2016 door Edwin Timmers -

Vandaag had ik een interessante meeting met een delegatie van de Gemeente Almere. Deze gemeente gaat als eerste gemeente in Nederland een Up-cycling centrum bouwen. Op deze plek moeten zometeen de afvalstromen van de gemeente niet gerecycled worden, maar spreken we van up-cyclen. Up-cyclen is recyclen 2.0, heel simpel komt het er op neer dat een oud lederen bankstel een mooie nieuwe tas wordt, uit oude onderdelen worden nieuwe fietsen samengesteld, met bijvoorbeeld spatborden vervaardigd van ge-Up-cyclede petflessen. Bij Up-cyclen neemt de waarde toe, zo worden bijvoorbeeld oude pvc kabelmantels opeens hoogwaardige kwaliteit vloertegels.
Goed, even terug naar Almere. In dat zelfde centrum komt ook een educatief gedeelte waarmee de gemeente een breed bewustzijn onder haar inwoners wil creëren, en juist daar komt onze expertise op het gebied van presentatie en interieur om de hoek kijken. Met name door onze ervaring op het gebied van hergebruik en het inrichten van duurzame interieurs kunnen we terugkijken op een leuke inspirerende dag. We werden hartelijk ontvangen bij de Tribal internet-group in den Bosch. Hier bouwde Tribe 4 jaar geleden een volledig duurzaam kantoor-interieur. In Arnhem deden we dit al in 2007, de ervaring die we ermee opdeden komt tot op de dag van vandaag prima van pas.

Mooi dat in dit geval de overheid het initiatief neemt om de zaken anders aan te gaan pakken. Almere heeft zich tot doel gesteld om in 2025 als stad afval-vrij te zijn. Een ambitieuze doelstelling, dus moeten er concrete stappen gezet worden. Dit jaar wordt dan ook met de bouw van het centrum gestart.

Ik geloof dat er inmiddels een breed draagvlak is om duurzaam te bouwen, ook op het gebied van interieur. Waar ik voor de crisis ondernemers nog moeizaam over de streep kreeg om zaken te hergebruiken, is dit nu een stuk gemakkelijker. Dankzij de crisis hebben veel horeca ondernemers min of meer gedwongen anders leren kijken. En gaandeweg is de scepsis omgeslagen in enthousiasme. Waar voorheen alles nieuw moest zijn, mag er nu karakter in zitten. En laat nou net die hergebruikte materialen vol met karakter zitten. Voor veel ondernemers bracht duurzaam bouwen 2 vliegen in 1 klap. De grondstoffen voordeling ingekocht en een creatief inspirerend interieur als resultaat.

Onderzoek voor je gaat verbouwen dan ook wat je nog kunt hergebruiken. Als je iets kunt up-cyclen is dat natuurlijk nog veel mooier. Hiernaast vind je een interessante video van het Cradle to Cradle principe. De Duitse chemicus dr. Michael Braungart startte reeds in 2002 samen met de Amerikaanse architect, designer William McDonough deze beweging. Inmiddels heeft het duo wereldwijd succes met echt duurzame bouwprojecten. Laat je inspireren. Fijne avond
terug

up-cyclen