Succes zit 'm in de details

- 18 May 2016 door Edwin Timmers -

Vanmiddag had ik een leuk inspirerend gesprek met een echte ras horeca ondernemer. Hij is verantwoordelijk voor meerdere horeca bedrijven en heeft in het verleden diverse succesvolle restaurant concepten gestart en ook weer verkocht. Het was een eerste kennismaking maar al snel merkte ik dat we op exact dezelfde golflengte zaten. Als je een gezamenlijke visie en passie deelt communiceert dat gemakkelijk en zodoende kregen we het al snel over details. Details zijn essentieel, een goed interieur bijvoorbeeld moet heldere lijnen hebben en de details moeten kloppen.
De juiste details zijn overigens niet alleen voor het interieur belangrijk, de hele bedrijfsvoering hangt van details aan elkaar. Alles moet kloppen, zo schreef ik al eerder in deze blog en met details maak je het kloppend. Een prachtig interieur heeft weinig waarde als het eten op je bord van een inferieure kwaliteit is. Heb je een fantastische inrichting, een prima chefkok die elke avond de sterren van de hemel kookt maar is je bediening arrogant, vergeet het maar. Elk detail moet dus kloppen.

Ga daarom voor je aan de slag gaat voor jezelf na of je aan alle details hebt gedacht. Tijdens mijn werk als interieur ontwerper ben ik meer dan eens gestruikeld over deze details, althans het ontbreken van 1 of 2 essentiële punten en da's echt doodzonde. Als ik naar mijn vakgebied kijk, het ontwerpen en inrichten van interieurs gaan details vaak over styling. Door ook de laatste puntjes op de i te zetten maak je een interieur namelijk af. En iets is nou eenmaal niet klaar als het niet af is om maar eens met boerenverstand te redeneren.

Details zitten dus in het interieur en de inrichting, maar evenzogoed in het trainen van je personeel op gastvrijheid en klant-vriendelijkheid. Het zit in het kloppend maken van je verhaal. Want verhalen vertellen doe je niet zonder de details te kennen, dat is als een mop zonder de clou. Zorg dan ook dat je een eigen verhaal hebt en dat je mensen precies weten hoe ze het voor het voetlicht moeten brengen, met kennis van alle details. De grote lijnen zijn belangrijk, maar het succes zit 'm echt in de details.

Bel me gerust om eens een middagje te bomen, vind ik leuk. Dit is mijn nummer; 073-5325216. Oh ja, nog even een detail, 's-morgens tussen 10 en 12 ben ik vrijwel altijd direct bereikbaar. Fijne avond.
terug

boerenverstand