Tim Hofman is mijn rolmodel

- 11 September 2018 door Edwin Timmers -

Tim Hofman is mijn rolmodel. Dit dacht ik in een verdomd pathetische bui, op een moment van emotionele zwakte. Bovendien begreep ik niet wat een rolmodel is.
Ik kijk graag naar Tim Hofman. Zijn manier van programmamaken spreekt me aan. Hij is gevat, betrokken, allergisch voor onrecht en bereid om ergens zijn tanden in te zetten. Toch blijf ik hem, net als alle andere beeldschermbevolkers, met licht wantrouwen volgen. Oprechtheid slaat namelijk gemakkelijk om in zelfgenoegzaamheid. Bij Tim Hofman is dit echter nog niet het geval. Gelukkig.

Een tijdschrift omschreef hem onlangs als dagplukker. Een dagplukker plukt de dag. Pluk de dag is de vertaling van het Latijnse ‘carpe diem’, dat veertig jaar geleden op veel huizen te lezen stond. Waarom mensen hun huis zo noemden, weet ik niet. Pluk de dag werd oorspronkelijk bedoeld als: ‘Stel niet tot morgen uit wat vandaag gedaan kan worden’. Dit is een andere betekenis dan die van nu: ‘Vandaag moet het leuk zijn en wat morgen komt, komt morgen’ of ‘Fuck de toekomst, ik kijk wel wat er op mijn pad komt’.

Zelf zegt Tim Hofman dit over zijn leven: “Ik mag zelf de kleurplaat tekenen én inkleuren”. Dit vind ik nou mooi. Om zichzelf bezig te houden, moet hij zelf iets bedenken. Een creatieve levensinstelling dus; hij is letterlijk een levenskunstenaar. Maar helaas is dat niet helemaal waar. Hofman is populair, dus er komt zo het een en ander op zijn pad, aanbiedingen van andere programmamakers met eigen ideeën bedoel ik.

Tim Hofman is niet ‘mijn’ rolmodel, omdat dat niet kan. Wel kan hij ‘een’ rolmodel zijn als hij velen tot voorbeeld strekt. Hij kan dus wel mijn voorbeeld zijn. Maar ook dat is hij niet voor mij. Ik zie hem gewoon graag zijn eigen ding doen op het beeldscherm. Dit doet hij beter en oprechter dan vele anderen. Laat hem zijn ding doen.
terug

kijk

wel...