Wil je dit zien?

- 28 June 2018 door Edwin Timmers -

Het klinkt zo lekker knus: thuis voor de buis. Maar het is niet altijd leuk. Als ik zie hoeveel series er tegenwoordig gemaakt worden, denk ik soms dat de halve wereldbevolking acteur is. Hoe zet je in het overweldigende aanbod een serie in de markt? Neem jij plaats voor de buis als je dit leest: "Aristocraat aan lagerwal. Een vijfdelige karakterstudie van een getraumatiseerde upperclassjongen met een drugsverslaving"?
Ik ga niet kijken en dat heeft veel te maken met de omschrijving. Let op de tegenstelling en let op de voorspelbare logica. Allereerst het laatste, de voorspelbare logica: trauma leidt tot drugsverslaving. Misschien is het waar en als het waar is, dan is het een open deur, en dus feitelijk niet interessant voor een vijfdelige serie. Dan de tegenstelling: een aristocraat dan wel upperclassjongen associeert men niet snel met lagerwal en drugsverslaving. Dergelijke tegenstellingen zijn gekunsteld. Wacht, dan bedenk ik er zelf een paar.

“Dochter van puissant rijke mediatycoon valt na gedumpt te zijn door de zoon van een bankier voor een dertig jaar oudere hippie zonder vaste woon- of verblijfplaats.” Wil je dit zien? Nog een:

“Laagopgeleide boerenzoon klampt zich tijdens een schuurfeest vast aan een hoogleraar vrouwenstudies met een burn-out. Hij besluit zijn vader niet op te volgen. Samen beginnen ze een opvangplek voor uitgeprocedeerde asielzoekers.” Wil je dit zien?

Ik denk dat je heel eenvoudig uit een ander vaatje kunt tappen. Een serie die als volgt beschreven wordt, zou me zeker voor de buis krijgen:

“Een hond met twee mensenhanden ontdekt een geheime kamer in een verjaardagstaart.”

Deze zou een bingewatcher van me maken:

“Pizzakoerier vindt pruik en gaat op zoek naar het perfecte hoofd voor zijn vondst.”
terug

bingewatcher

worden?