You Unplugged

- 01 June 2016 door Edwin Timmers -

In 1989 zond MTV de eerste serie uit van MTV unplugged, het programma werd tegen alle verwachtingen in een regelrechte hit. Blijkbaar bestond er wereldwijd de behoefte om de volumeknop wat lager te draaien. Voor de band Nirvana was de unplugged sessie een schot in de roos en binnen no time lag er dan ook een unplugged album in de platenwinkels. Het programma zorgde voor de wereldwijde doorbraak van de band van Kurt Cobain. Mooi om nog eens aan terug te denken en ik beluister de unplugged sessie dan ook nog steeds met veel plezier. Maar goed, even naar de orde van de dag, van MTV Unplugged naar You Unplugged.
Net zoals de behoefte aan wat zachtere klanken eind jaren tachtig bestaat er op dit moment bij een aantal mensen de behoefte om letterlijk unplugged te zijn. Offline wel is waar, want een stekker heb je niet nodig om 24/7 online te zijn. Maar goed, langzaam maar zeker ontstaat er links en rechts een nieuw soort bewustzijn, offline zijn, ff niks dus. Misschien ben je er jezelf niet direct van bewust maar de manier waarop we met z'n allen, en met name de jonge generatie, in een sneltreinvaart verslaafd zijn geraakt aan de smartphone is op z'n zachtst gezegd zorgwekkend te noemen.

Je ziet het overal om je heen, mensen in de stad die op hun smartphones lopen te turen, ze zien niks van hun omgeving, laat staan dat ze contact maken met andere mensen. Stelletjes in restaurants die alleen maar op hun telefoon zitten te gapen, ze hebben elkaar niks meer te vertellen, behalve dan als er een grappig filmpje van de zoveelste vriend voorbijkomt. Iedereen even offline zou dus geen gek idee zijn, gewoon op gezette tijden geen online prikkels via allerlei social media kanalen.

Op sommige plekken in de horeca is de smartphone al in de ban, daar geldt je smartphone uit, of jij eruit! Zalig om te zien, al die pratende mensen. Kijk, daar leest iemand zelfs een boek. Sterker nog, op dit moment zijn er al peperdure offline vakanties te boeken. Je maakt gegarandeerd contact met je medereizigers, wie weet heeft er iemand wel een polaroid camera bij ;-) Maar goed, even serieus, je zou er goed aan doen om er bewust voor te kiezen om elke dag een periode smartphone free te zijn. Volgens mij moet dat te doen zijn, persoonlijk heb ik mijn mobieltje in het weekend al in de ban gedaan. Ik betrapte mezelf erop te veel, en zonder doel, met dat ding aan het hannesen te zijn. Op zaterdag en zondag ben ik zodoende redelijk onbereikbaar en tegelijkertijd efficiënter dan ooit. Ik wordt niet afgeleid van hetgeen waar ik werkelijk mee bezig wil zijn, en of dat nou mijn werk of mijn vrouw en kinderen zijn, ik ben heerlijk unplugged.

Trek er met regelmaat ook even de stekker uit, wedden dat het goed voelt.
Fijne avond.
terug

24/7 online