Potlood

Brut172, een 2-sterren restaurant interieur

- 13 December 2022 door John van Niftrik -

De naam Brut aan een restaurant geven begrijp ik wel, de term brut refereert tenslotte rechtstreeks aan champagne. Letterlijk staat er te lezen; ‘Smaak van mousserende wijn die het tegendeel van zoet is, absoluut droog’. Bij Tribe gebruiken we de term Brut om aan te geven dat we authentiek zijn, echte materialen gebruiken wanneer we een restaurant inrichten. Denk dan aan brut beton of brut staal. Chef Hans van de Wolde zal met de term brut ongetwijfeld niet alleen de smaak van zijn Champagne hebben bedoeld. Wanneer je zijn restaurant binnenkomt is de uitstraling van het interieur een en al brut.

Het getal 172 staat overigens voor de hoogteligging van het restaurant, Reijmerstok, want daar vind je Hans zijn restaurant, ligt 172 meter boven nap. Het getal is een mooie ode aan het dorp waar de chef zijn droom aan het verwezenlijken is.

Brut172 moet namelijk het allermooiste restaurant ter wereld worden, en als je het mij vraagt zijn ze daar in Reijmerstok een heel eind op weg.  

We arriveren op een donderdag, precies op het middaguur. Omdat de suites bij Brut bezet zijn logeren we met ons gezelschap een dorpje verder, in Gulpen. Een persoonlijke pendel vanaf Hoeve Beusdalshof zet ons pal voor deur van restaurant Brut172. Meteen worden we ondergedompeld in de beleving van het restaurant. Nog voor we binnen zijn genieten we van een fantastische zandwortelcake, dit wordt ons uit een klein gietijzeren rookoventje geserveerd, rechts naast de entree. Dit beloofd wat.

Binnen worden we door chef Hans van de Wolde persoonlijk welkom geheten, wat fijn om gewoon weer handen te mogen schudden, dat voelt goed. Het interieur valt me op door zijn soberheid; Schoon metselwerk, brut beton, ambachtelijk pleisterwerk, eikenhouten gebinten en de houten sporenkap springen meteen in het oog. Dit is de begane grond. De mensen van Brut nemen ons mee door verschillende ruimtes waar elke keer opnieuw een andere unieke smaakbeleving wordt gepresenteerd. Het verhaal van de boerenzwaluw, een traktatie zo uit het nest. We proeven heerlijke mousserende wijnen uit eigen kelder en genieten van amuses met snijboon, galangal, krokante pompoen, zoete kaas en duindoorn. Een geweldige smaak explosie.

Een schitterende blauwstalen trap leidt ons naar de 1e verdieping, hier bevindt zich de open keuken en nemen de gasten van Brut172 plaats. Omdat de balustrade van glas is heb je niet de indruk je op een heel ander niveau te bevinden, de transparantie van het glas zorgt voor een nauw contact tussen de 2 verdiepingen. Grote ronde marmeren tafels vormen een mooi contrast tegen het eikenhout van het dak en de gemetselde gevels van de oude boerenschuur. Want daar is Brut tenslotte in gevestigd. Hans van de Wolde verruilde zijn moderne restaurant Beluga, pal aan de maas, namelijk voor een Hoeve in een piepklein relatief onbekend dorpje. Niet geheel zonder risico, maar als je echt iets wilt, dan maakt plek of de naam geen donder uit, en dat blijkt.

Brut172 is een beleving. Het restaurant interieur is niet met goud behangen, het is sober, ergens op de achtergrond aanwezig. Het pand zelf spreekt voor zich, da’s genoeg moet de interieur ontwerper gedacht hebben, en daar heeft hij wat mij betreft gelijk in gekregen. Het eten, de wijnen en de service bij Brut zijn van een hoog niveau. We genieten met volle teugen van 8 gangen. Hans zelf, houdt alles nauwlettend in de gaten. Als ik, een beetje rozig van de exquise wijnen 3 stappen voorbij de toiletten loop en me omdraai om mezelf te heroriënteren wijst hij me met een subtiel gebaar naar links door de schuifdeur. Deze chef maakt zijn dromen waar en blijft zelf wakker. 

Brut172 is, voor wie authentieke smaken en beleving op waarde weten te schatten, van harte aan te bevelen.  

 

 

   

 

 

 

terug

een

mooi

sober

interieur

Gratis E-paper
Blunder top 10, kleine en grote ergernissen uit de horeca

Blunder top 10

In dit nieuwe e-paper probeer ik je bewust te maken van iets waar elke ondernemer mee te maken heeft: bedrijfsblindheid.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Inspiratie voor je interieur Horeca interieur Beleving in de horeca Inspiratie voor ondernemers Verhalen uit de horeca Restaurant interieur Gastvrijheid terug