Potlood

Cradle to Cradle - Design met Ballen!

- 02 July 2024 door John van Niftrik -

De Grondleggers van het principe.
Cradle to Cradle design is een baanbrekende benadering van duurzaamheid en circulariteit, ontwikkeld door chemicus Michael Braungart en architect William McDonough. Hun visie ontstond uit de behoefte om de traditionele lineaire economie, waarin producten na gebruik worden weggegooid, te transformeren naar een circulaire economie. In deze nieuwe economie worden producten zodanig ontworpen dat ze na hun levenscyclus niet als afval eindigen, maar als grondstof voor nieuwe producten dienen. Braungart en McDonough brachten hun expertise op het gebied van chemie en architectuur samen om een complete manier van echt duurzaam ontwerpen te creëren, die inmiddels wereldwijd erkend en toegepast wordt.

Waarom Cradle to Cradle Denken Vandaag de Dag Een Must Is
In een tijdperk waarin de impact van klimaatverandering en milieuvervuiling steeds zichtbaarder wordt, is het essentieel voor ontwerpers om duurzame oplossingen te omarmen. Cradle to Cradle design biedt een kader voor innovatie dat niet alleen ecologisch verantwoord is, maar ook economisch levensvatbaar. Het bevordert het gebruik van veilige en herbruikbare materialen, vermindert afval en stimuleert duurzame productieprocessen. Deze manier van denken stelt ontwerpers in staat om producten te creëren die een positieve impact hebben op zowel de planeet als de economie.

Tribe en Duurzaam Ontwerpen
Bij Tribe staat duurzaamheid al jaren centraal in het ontwerpproces. Ondanks de vele uitdagingen is het onze ontwerpers gelukt om, zonder onze designprincipes geweld aan te doen, de Cradle to Cradle visie te omarmen en toe te passen. Een van de meest opvallende projecten waarin dit tot uiting komt, is het Upcyclecentrum dat Tribe al in 2016 voor de gemeente Almere ontwierp. Dit centrum is een ambitieus initiatief van Almere om volledig circulair te worden. Door hiervoor een cradle to cradle interieur te ontwerpen dat louter met materialen van het afvalperron is gemaakt, wilden we bewoners en ondernemers inspireren om anders naar hun afval te kijken. Het Upcyclecentrum fungeert niet alleen als een voorbeeld van circulair bouwen, maar ook als een inspiratiebron voor de gemeenschap om actief deel te nemen aan de circulaire economie.

Opdrachtgevers met ballen!
Circulair bouwen wint gestaag terrein en wordt steeds meer mainstream. Maar deze beweging begint altijd bij het idee, de creativiteit en het lef van ontwerpers om anders te durven kijken én bij opdrachtgevers, om het dan ook daadwerkelijk te doen. Opdrachtgevers met de ballen, degene die de uitdaging aan durven gaan, spelen net als onze ontwerpers een cruciale rol als gangmakers in deze transitie. Met innovatieve en duurzame ontwerpen hopen we grote groepen mensen te inspireren en onze bijdrage te leveren aan de standaard voor de toekomst.

De Toekomst van Duurzaam Ontwerpen
De toekomst van duurzaam ontwerpen ligt in het verder ontwikkelen en implementeren van Cradle to Cradle principes. Het vereist een continue inspanning om creatief en innovatief te blijven en om de status quo te blijven uitdagen. Wij van Tribe blijven ons inzetten om deze visie te realiseren en te streven naar projecten die niet alleen mooi en functioneel zijn, maar ook een positieve impact hebben op de wereld om ons heen. 

Met het Cradle to Cradle design als leidraad, kunnen we samenwerken aan een duurzame toekomst waarin producten en materialen eindeloos worden hergebruikt en de planeet wordt beschermd voor toekomstige generaties.
Lijkt het jou als ondernemer wel wat om het anders te doen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvende afspraak en een goeie bak koffie. 

terug

afval

bestaat

niet

!

Gratis E-book
Het verschil maken met je interieur

Het verschil maken met je interieur

In dit boek krijg je volop Tips & Tricks om van je bestaande interieur the Place to Be te maken. Het boek is rijk geillustreerd en bevat eveneens handige kleur en materiaaladviezen.

Download nu

Tijd voor een kop goeie koffie?

Afspraak Maken

Stuur ons hier je bericht. Dan bekijken we samen, onder het genot van een lekker bakkie troost, hoe we ook voor jou, een interieur kunnen maken waarover gepraat wordt.

Duurzaam interieur Hergebruik Cradle To Cradle Out of the box denken Circulair Circulair bouwen Circulaire interieurs interieur ontwerp interieur designer dutch design interieur design interieur ontwerper terug